Printscreen: YouTube / MACHINA

Radnik u fabrici prikazan je u snimku kako testira do 10 hiljada vejp uređaja dnevno u kineskoj fabrici ovih proizvoda.

Mnogi ljudi nikada nisu razmišljali o tome ali neko mora da proveri da li milioni eleketronskih cigareta koje se prodaju širom sveta rade ispravno pre nego što stignu do kupca.

U jednoj fabrici u Kini, ova uloga je poverena nekolicini odabranih radnika.

Ovaj šokantni video snimio je Jutjuber koji je posetio fabriku u Šenženu, a u njoj tvrde da ovo područje proizvodi 80% ovih uređaja na svetu.

Kanal MACHINA je istraživao proces proizvodnje, kao i materijale koji se koriste u proizvodima i mnoge druge tehničke aspekte.

Međutim, scena na sredini videa je ta koja je preplavila internet.

U fokusu videa je radnik koji u rukama drži gomilu vape uređaja i povlači dim iz svakog od njih. Voditelj se pita zašto ih testira, sugerišući da bi to moglo biti zbog ukusa ili kvaliteta, a zatim postavlja pitanje radniku koliko uređaja testira dnevno.

Radnik je objasnio da tokom tipičnog dana testira između 8.000 i 10.000 vejp uređaja, a u periodima velike potražnje može preći i 10.000.

Otkriće da je jedan čovek u Kini povukao dim iz njihovih vape uređaja pre nego što su ih otpakovali, ostavilo je mnoge ljude uznemirenima.

Snimak je podeljen na platformi Reddit, gde su mnogi izrazili svoje interesovanje i šok.

U međuvremenu, neko je u šali upitao: “Da li pušiš i posle posla?” Radnik je odgovorio: “Da, inače bih imao previše krvi u svom nikotinskom sistemu.

Drugi korisnik je rekao: „Sada mi je jasno zašto dobijem 5999 umesto 6000 povlačenja.“

Dok je neko drugi uočio ozbiljniju stranu i izjavio: “To je ljudsko biće. Imaju samo jedan život. To je njihov život. To je užasno.

Opšti konsenzus kaže da jednokratni vejp uređaj ima oko 600 povlačenja, dok onaj sa 10 ml nikotina ima oko 3000 povlačenja.

To znači da bi radnik mogao da konzumira između 16 jednokratnih vejp uređaja dnevno ili tri vejpa sa 10 ml nikotina dnevno, što je ekvivalent dnevnoj dozi od oko 30 ml nikotina.

Posle svega toga, mogli biste mu oprostiti ako kod kuće ne bi ni takao vejp, međutim, kada su ga pitali šta radi kada se vrati kući, radnik je odgovorio da uživa u sopstvenom vejp uređaju.