Home ART & CULTURE Digitalno obnovljena kultna serija “Otpisani”: Povodom 50. godišnjice Prle i Tihi u...

Digitalno obnovljena kultna serija “Otpisani”: Povodom 50. godišnjice Prle i Tihi u novom ruhu

80
0
Foto: Promo RTS

Povodom 50 godina kultnih “Otpisanih” Radio-televizija Srbije emitovaće digitalno obnovljenu seriju od 29. avgusta, četvrtkom, na Prvom programu od 22 sata. Kroz 13 uzbudljivih epizoda, gledaoci će pratiti doživljaje grupe mladih ilegalaca u okupiranom Beogradu za vreme Drugog svetskog rata.

“Otpisani”, legendarna jugoslovenska serija nastala je prema istoimenoj knjizi Dragana Markovića pre pola veka – davne 1974. godine, u produkciji Televizije Beograd. Seriju je režirao Aleksandar Aca Đorđević, a scenario su napisali Dragan Marković i Siniša Pavić.

Glavne uloge ostvarili su Voja Brajović, Dragan Nikolić, Predrag Miki Manojlović, Čedomir Petrović, Aleksandar Berček, Stevo Žigon, Zlata Numanagić, Melita Bihali, Rade Marković, Dragomir Felba, Vasa Pantelić..

Foto: RTS Promo

Pedeset godina posle emitovanja prve epizode “Otpisanih”, nove generacije TV gledalaca imaće priliku da u digitalizovanoj verziji serije zavole likove Prleta i Tihog, koje su otelotvorili tada mladi glumci Dragan Nikolić i Voja Brajović.

Serija “Otpisani” jedan je od mnogih sadržaja iz bogatog programskog arhiva RTS-a koji je digitalno obnovljen u Centru za digitalizaciju TV arhiva RTS. Mnoge kultne serije, među njima i “Salaš u malom ritu”, “Više od igre”, “Grlom u jagode”, kao i drame poput “Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo”, zahvaljujući predanom radu stručnjaka sačuvane su u digitalnom i remasterizovanom izdanju za generacije koje dolaze.

Od 2017. godine do danas Radio-televizija Srbije digitalizovala je više od 20.000 naslova, a proces očuvanja našeg kulturnog nasleđa koje poseduje arhiv Javnog medijskog servisa trajaće još najmanje jednu deceniju.