Printscreen: YouTube / BBC Archive

Morisi se oglasio nakon što je njegov “prvi pasoš iz ranih tinejdžerskih godina” ukraden iz “ličnih stvari njegove pokojne majke” uputivši apel za njegovo sigurno vraćanje.

Napisao je: “Pasoš kruži na Facebooku/X-u preko ‘Steven Pisu’ / ‘Xavier Jones’. Ako pasoš bude prodat/kupovan, biće pokrenut krivični postupak protiv svakoga ko svesno kupi, proda ili zadrži pasoš”

“U Velikoj Britaniji, ovo se smatra krađom, i primenjuju se krivične optužbe. U SAD-u, član 496 može rezultirati kaznom zatvora do četiri godine.”

Ova vest dolazi uoči njegove nedavno najavljene severnoameričke turneje, koja počinje na Noć veštica.

Bivši frontmen kultnog benda “The Smiths” će započeti seriju nastupa u Hjustonu i nastaviti širom kontinenta tokom novembra. Dalje će nastupiti u Dalasu, Litl Roku, Birmingemu, Noksvilu, Durhamu, Baltimoru, Njuarku, Atlantik Sitiju, Ročesteru, Nijagara Folsu, Flintu i Indijanapolisu pre nego što završi u Vokigenu 23. novembra.

Morisi se nedavno osvrnuo na nasleđe benda “The Smiths” i rekao da popularnost benda nije prestala jer je sve bilo u znaku “odbijanja da se pokori neprijateljskoj propagandi”.

Pisao je fanovima o tome kako je nasleđe koje su članovi stvorili rezultat preuzimanja “rizika” i njihove sposobnosti da se odupru “neprijateljskoj propagandi“ – nešto što, po njegovim rečima, danas ima jednaku važnost kao i pre 40 godina.

Ranije je takođe objavio blog pod naslovom ‘KULTURA OTKAZIVANJA POČINJE KOD KUĆE’, i nastavio da tvrdi da je izbrisan iz „centralne suštine“ benda The Smiths.

U svom ažuriranju, kritikovao je bivše članove benda i saradnike, citirajući njihov debitantski singl ‘Hand In Glove’, napisavši: “Polažem pravo! Boriću se do poslednjeg daha!“

Njegov politički stav takođe je imao uticaja na njegovu solo karijeru. Još u oktobru, optužio je generalnog direktora Capitol Records-a da pokušava da sabotira njegovu solo karijeru. Bio je u sukobu s Capitolom nekoliko godina, nakon što njegov album ‘Bonfire Of Teenagers’ nije bio objavljen, iako je završen 2021. godine.

Album je bio planiran da se izda 2023. godine pod Capitolom, ali Morisi je kasnije izjavio da je “dobrovoljno povukao bilo kakvu saradnju s Capitol Records“. Takođe je otkrio da je Majli Sajrus, koja je snimila prateće vokale za pesmu ‘I Am Veronica’ 2020. godine, zatražila da njeni vokali budu uklonjeni iz pesme.

‘Bonfire Of Teenagers’ se smatra da sadrži gostovanja članova benda Red Hot Chili Peppers, Čada Smita i Flije, kao i Igija Popa. Govoreći prošle godine o turbulentnom putu albuma ka objavljivanju, rekao je: “Bilo je prilično traumatično i prilično tužno, jer kada nešto snimite, želite da bude dostupno odmah i bilo je veoma aktuelno. Za mene, to je bila veoma lična stvar i činjenica da nije objavljeno bila je prava tortura.“