Home MUSIC Short n’ Sweet: Muzički trijumf Sabrine Karpenter

Short n’ Sweet: Muzički trijumf Sabrine Karpenter

Fascinantnim smislom za humor, prožetim autoironijom, pop senzacija je pokazala sposobnost da svoje ljubavne brodolome oslika svetlim nijansama

61
0
Printskrin: youtube.com/@sabrinacarpenter

Ne pamti se da su pop cure eksplodirale kao ovog leta, a jedna od predvodnica je svakako Sabrina Karpenter. Ključni dokaz su njene pesme “Espresso” i “Please Please Please“ koje su dominirale top listama i podijumima širom planete.

Ali to nije sve, jer pop diva ovu godinu kruniše albumom “Short n’ Sweet”, pokazujući sposobnost da svoje ljubavne brodolome svetlim nijansama pretvori u lepršave, brilijantne pesme.

Pesme sa novog, šestog albuma superzvezde mogu se posmatrati kroz prizmu mlade umetnice, u kojoj spaja sirovu energiju i autoironiju. To se oseća u pomenutim singlovima “Espresso” i “Please Please Please“, ali se pretpostavlja da će “Lie to Girls” poneti titulu najistaknutije pesme na novom izdanju.

“Lie to Girls” je već viđena kao potencijalni karaoke klasik u kome Sabrina uz pratnju akustične gitare peva: “Ne moraš da lažeš devojke / Ako te vole, same će sebe lagati”. Pesma se, zapravo, dotiče tema romantične samoobmane, uz blage ironije na račun majke, prijateljica i devojke ispred striptiz kluba koja “čita” tarot karte.


Pesme na albumu “Short n’ Sweet” su u stilu najciničnijih pesnika. U njima se Sabrina preispituje o svojim vezama, prevarama i muškarcima. Njena inteligencija, cinizam i humor se ogleda i u pesmi “Dumb & Poetic” u kojoj “cilja” prepotetentnog pseudointlektualca i satire ga zbog masturbacije dok sluša Leona Koena.


Kritičari prestižnih magazina poput Rolling Stone-a ocenjuju da humor i dosetljivost prožimaju ceo album, ali čak i tada, postoje trenuci kada pesme ne uspevaju da postignu isti nivo. Po njima — “Don’t Smile” je jedan od retkih promašaja, sa pesimizmom koji ne odgovara Sabrininom inače prkosnom tonu. No, ističu, da čak i kada se šali na račun svojih racionalnih odluka u ranim dvadesetima, Karpenter ne promašuje poentu.