Home ART & CULTURE “Konstantinovo raskršće” kao strip – Počinje konkurs za najbolju priču “Sva lica...

“Konstantinovo raskršće” kao strip – Počinje konkurs za najbolju priču “Sva lica Serafima”

41
0
Foto: Youtube printscreen

Za sve ljubitelje kultnog romana “Konstantinovo raskršće” Dejana Stojiljkovića stiže istoimeno ćirilčno strip-izdanje u tvrdom povezu.

Stojiljkovićev bestseler prodat u više od 80.000 primeraka samo u Srbiji bio je i najčitanija knjiga u javnim bibliotekama u Srbiji 2010. godine. Roman je pretočen u visokobudžetnu televizijsku seriju u produkciji „FireFly“, a sada će sve biti zaokruženo stripom koji Laguna objavljuje u koprodukciji sa izdavačem System Comics.

Proleće 1944. godine. Niš, antički Naisus, poprište je mračnih i misterioznih događaja. U grad razoren savezničkim bombardovanjima dolazi Nemanja Lukić, agent britanske obaveštajne službe pod kodnim imenom „Serafim“. Njegova misija je tajna, ali takođe i njegov identitet i prava priroda. Za to vreme neko u noći masakrira nemačke vojnike, i upravnik grada, bavarski plemić Oto fon Fen, rešen je da se suoči sa surovim ubicom za koga kruže glasine da nije od ovog sveta i koga meštani nazivaju čudnom, nepoznatom rečju „vampir“. I Hitlerov lični izaslanik SS major Hajnrih Kan takođe dolazi u Niš da pronađe „Konstantinovo raskršće“, zbirku oružja Konstantina Velikog u kojoj je, prema predanju, pohranjen mač iskovan od klina kojim je Hrist proboden na raspeću.

Foto: Promo

Na raskršću istorije i blatnjavih, krvavih balkanskih puteva, sva trojica će posegnuti za tajnama koje ne smeju biti otkrivene i spoznati sopstvenu sudbinu u ratu kakav se ne pamti i u potrazi koja donosi večno prokletstvo. Samo jednom od njih suđeno je da spozna pravu istinu, a ona se nalazi samo na jednom mestu, tamo gde se seku granice dva sveta, na Konstantinovom raskršću.

Konkurs “Sva lica Serafima”

Povodom objavljivanja grafičkog romana „Konstantinovo raskršće“ organizuje se i nagradni konkurs „Sva lica Serafima“, koji počinje na dan objavljivanja stripa 10. septembra i traje do 1. oktobra.

„Pozivamo vas da napišete priču do 250 reči i pošaljete na majl konkurs@laguna.rs a tri najbolje ćemo nagraditi! Priča treba da bude smeštena u svet „Konstantinovog raskršća“, što znači da je prostorno neograničena, a radnja može da obuhvata bilo koji istorijski period u poslednjih sto godina, pa čak i blisku budućnost. Glavni junak priče mora da bude Nemanja Lukić, poznatiji kao agent „Serafim“, protagonista romana „Konstantinovo raskršće“ i „Serafim““, poručili su iz Lagune.

Autor najbolje priče biće nagrađen potpisanim primerkom grafičkog romana „Konstantinovo raskršće“, kompletom odabranih naslova u izdanju Lagune i besplatnim kursom kreativnog pisanja „Književne akademije“ koji vode Lagunini pisci Stefan Marković i Slaviša Pavlović.

Za drugo mesto obezbedili su izdanja izdavačke kuće System Comics, među kojima su potpisan primerak grafičkog romana „Konstantinovo raskršće“ i strip-adaptacija romana „Duge noći i crne zastave“ sa potpisom autora i posvetom ilustratora.

Autor trećeplasirane priče na poklon dobija jedan potpisani primerak grafičkog romana „Konstantinovo raskršće“ i strip-adaptaciju romana „Duge noći i crne zastave“ sa potpisom autora i posvetom ilustratora. Sva tri nagrađena autora dobiće takođe i numerisanu i potpisanu serigrafiju autora Alekse Gajića – alternativnu koricu grafičkog romana otisnutu tehnikom silotiska u tiražu od samo 50 primeraka.

Sve nagrađene priče, kao i one koje žiri smatra kvalitetnim, biće objavljene na sajtovima laguna.rs i delfi.rs i u časopisu Bukmarker. Najbolje priče izabraće žiri koji čine Dejan Stojiljković i Lagunini autori Aca Seltik i Slaviša Pavlović. Proglašenje pobednika održaće se na predstojećem Sajmu knjiga.