Foto: Jelena Babić

Izložba „Novi zapisi armižadura“ Aleksandra Cvetkovića, čija postavka u galeriji Štab svakodnevno okuplja veliki broj posetilaca, zbog velikog interesovanja biće produžena do 24. septembra. 

Posle više od sedamdeset izložbi koje je Cvetković imao širom sveta,  u svojoj bogatoj i uzbudljivoj umetničkoj karijeri, umetnik ističe da mu je aktuelna izložba u Galeriji Štab sigurno jedna od najboljih. Podsetimo izložba predstavlja najnoviju slikarsku produkciju Aleksandra Cvetkovića, i ujedno je i omaž ciklusu „Zapisi starog armižadura“ iz 1989. godine.

Ovu izložbu čini petnaest slika velikog formata na kojima dominiraju motivi nagriženih brodskih trupina, velikih tankera. Tankeri su čest i važan motiv u umetnikovom opusu, a po rečima kustosa, Slavka. Timotijevića, „oni su univerzalna i sasvim posebna umetnikova priča koju, u raznim oblicima i varijacijama, on razvija tokom svih ovih godina.“ On takođe ističe da ova izložba predstavlja idealan primer u kome je umetnik spojio figuraciju i apstrakciju. 

Umetnik se u ovom ciklusu stavlja u ulogu armižadura, čiji je posao da u luci prihvati kanap bačen sa palube broda i veže ga za pristan. Pored kolorita koji dočarava izanđale brodske trupine, zanimljivi su detalji na svakoj slici, a posebno nazivi, koji nose određenu simboliku –  uglavnom su to direktne reference na velike muzičare, slikare ili mesta za koja umetnik vezuje različite periode svog života. 

Ne propustite priliku da uživo vidite najnovije radove našeg velikog umetnika, Aleksnadra Cvetkovića. Izložba „Novi zapisi armižadura“ traje do 24. septembra 2024. godine.

Radno vreme Galerije ŠTAB je svakog dana od 10 do 21h.

Ulaz je slobodan.

Foto: Jelena Babić

O UMETNIKU:

Aleksandar Cvetković je rođen je 1947. godine u Aleksincu. Akademiju likovnih umetnosti završio je 1973. godine, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, a postdiplomske studije 1975. godine, u klasi profesora Radenka Miševića. Priredio je gotovo  70 samostalnih izložbi.

Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su: Nagrada za slikarstvo na 18. Oktobarskom salonu u Beogradu 1977. godine, nagrada „Zlatna paleta“ ULUS-a 1985. godine, Nagrada za slikarstvo na 20. Oktobarskom salonu 1988. godine, Politikina nagrada iz Fonda „Vladislav Ribnikar“ 1990. godine, nagrada Novembarskog likovnog salona u Novom Sadu 2023. godine.

Aleksandar Cvetković je deo svog života proveo u Njujorku, njegova velika strast je muzika, a imao je zapaženu i muzičku karijeru, kao basista benda Siluete.

Živi i radi u Beogradu i u selu Šumarak u Deliblatskoj peščari.