Home LIFESTYLE WhatsApp otvara vrata konkurenciji: uskoro povezivanje s drugim aplikacijama za razmenu poruka

WhatsApp otvara vrata konkurenciji: uskoro povezivanje s drugim aplikacijama za razmenu poruka

Meta priprema WhatsApp za povezivanje s Messengerom, iMessage-om, a možda i sa Telegramom

46
0

WhatsApp je u završnim fazama pripreme za otvaranje aplikacije za slanje poruka prema drugim aplikacijama kao što su Messenger i iMessage. Još uvek nije jasno da li će ova funkcija biti omogućena i za Telegram, koji se smatra manje sigurnim. Sumnju da će ova opcija, barem u bliskoj budućnosti, ostati na čekanju, podgrejalo je nedavno hapšenje generalnog direktora Telegrama u Francuskoj zbog nedostatka kontrole nad navodnim kriminalnim sadržajem na Telegramu.

Ovaj potez usledio je nakon donošenja Zakona o digitalnim tržištima Evropske unije, koji je stupio na snagu pre nekoliko meseci. Novom regulativom, kompanije su obavezne da budu otvorenije prema konkurentima.

"WhatsApp je otišao daleko iznad osnovnih funkcija potrebnih za međusobnu razmenu poruka i ponudiće bogatu paletu funkcija: komentare, direktne odgovore, pokazatelje kucanja i potvrde o pročitanim porukama. Takođe, omogućiće kreiranje grupa sa drugim osobama u četovima, kao i video pozive sa onima koji koriste pomenute aplikacije", navodi se u saopštenju kompanije Meta.

Ukratko, Meta će prva omogućiti korisnicima aplikacija za ćaskanje da mogu pregledati poruke poslate iz drugih aplikacija, čak i ako ih nemaju na svom telefonu. Sistemi za međusobnu razmenu poruka moraju održavati enkripciju od kraja do kraja. U tom smislu, druge aplikacije za razmenu poruka iz Mete – Instagram i Facebook Messenger – neće predstavljati prepreku jer su se već prilagodile enkripciji WhatsApp-a. Međutim, spoljne aplikacije poput Signala i iMessage-a takođe će morati da prilagode šifre korisnicima WhatsApp-a.

Objavljeno je i da Meta testira verziju WhatsApp-a za iPad. Prema prvim snimcima ekrana koji su objavljeni na mreži, povezivanje sa verzijom za iPad slično je povezivanju na WhatsApp sa računarom i vrši se skeniranjem QR koda. Očekuje se da ova aplikacija omogući sve poznate funkcije, uključujući opciju telefonskih i video poziva.