Home MUSIC Pink Floyd prodaje muzički katalog za 400 miliona dolara! Kraj jedne ere?

Pink Floyd prodaje muzički katalog za 400 miliona dolara! Kraj jedne ere?

Rok veterani zadržavaju izdavačka prava!

37
0
Foto: Promo cover

Pink Floyd je postigao dogovor sa kompanijom Sony o prodaji svog muzičkog kataloga za vrtoglavih 400 miliona dolara. Ugovor obuhvata celokupno stvaralaštvo legendarnih Britanaca, a jedino čega nisu hteli da se odreknu (prodaju) jesu izdavačka prava.

Prema navodima časopisa The Financial Times, dogovor sa kompanijom Sony obuhvata prava na snimljenu muziku grupe “Pink Floyd”, ime benda i “likove” članova, što znači da će izdavačka kuća imati prava na robu i spinoff proizvode.


Dve kompanije trenutno upravljaju pravima na snimljenu muziku benda: Pink Floyd (1987) Limited i Pink Floyd Music Limited. Prva prikuplja prihode od muzike snimljene nakon odlaska Rodžera Votersa 1985. godine, dok druga zadržava prava na ranije snimke. U protekloj fiskalnoj godini, ove dve kompanije zajedno su ostvarile prihod od 50 miliona dolara, što čini ovaj dogovor jednim od najznačajnijih u muzičkoj industriji.

David Gilmor, bivši gitarista “Pink Floyda”, u razgovoru za Rolling Stone nagoveštavao je prodaju: “To bi bio san, ali ne zbog finansijske dobiti. Voleo bih da napokon budem oslobođen donošenja odluka i beskrajnih rasprava”, istakao je gitarista referišući na Rodžera Votersa koga je nedavno optužio za antisemitizam i time produbio njihov decenijski sukob.