Foto: Đorđe Tomić

Druge večeri 54. Perwoll Fashion Week-a pored dugo čekane JSP revije sestara Proković, modna publika je uživala i u autorskim kolekcijama dizajnera i brendova koje su zavoleli baš na ovoj manifestaciji. Pistom su u snažnim performansima prodefilovali modeli kolekcija sestara Veljković acca Sisters Code, slow fashion brenda DAIRE, gošće iz Makedonije – Viktorije Džimrevske i povratnika iz inostranstva George Styler-a. Sasvim različiti stilovi ova četiri modna imena ponovo su definisali svoje stabilne modne izraze pokazujući da su ovoga puta otišli veliki korak napred.

Sestre, Jelena i Svetlana Proković i njihov brend JSP, posle 10 godina su ponovo obradovale publiku Perwoll Fashion Week-a, predstavljanjem kolekcije “Seekers/ Rule Breakers / Path Finders”. Kolekcija za jesen/zimu 2024/25 u kojoj dominiraju odela muških krojeva, zatim haljine, suknje, pantalone, kaputi, dominantno crne boje koja je uvek prisutna u  njihovom radu. Pored crne, dizajnerke uvode i boje i različite dezene, od senf žute, preko oker, maslinasto zelene, plave do roze. Zapažen je i aksesoar, koji je takođe kreacija ovog sjajnog dizajnerskog tandema.  

JSP će se uvek lako prepoznati po specifičnom fokusu na ženstvenost, precizne krojeve i osoben stil, koji otelotvoruje etičku i održivu modu. Ovaj autentični modni brend su kreirare i razvile sestre Jelena i Svetlana Proković, a  koje su širom regiona priznate po 30 godina iskustva u stajlingu, kostimografiji i savremenoj modi. Brend JSP su pokrenule 1992. godine u Beogradu, a 1999. godine ga proširile na Sloveniju i Hrvatsku.

Kolekcija „Her Place“, brenda DAIRE,  je inspirisana načinima na koje moderna žena današnjice dolazi do svog mira. Her place ili njeno mesto je ujedno i njen dom, njena sigurna luka i njeno srce iz kojeg stvara i iz koga dalje izlazi u svet. Želja stvaralaca koji stoje iza imena DAIRE je da se žena u ovim komadima oseća da je na svom mestu, da je autentična verzija sebe, žena koja u isto vreme uviđa i snagu i lakoću življenja. DAIRE je slow fashion brend osnovan 2016 godine, napravljen za svaku ženu koja vrednuje autentičnost. U srži brenda je proslava svake veličine ženskog tela, te su krojevi takvi da “one size fits all”.  Odevni predmeti su dizajnirani za žene koje su u isto vreme i praktične i duhovne, traže samo jedan komad odeće koji će rado nositi od jutarnjih aktivnosti do večernjih događaja. Prirodnim tkaninama kao što su pamuk, viskoza, lyocell ili svila posebno se naglašavaju udobnost, sloboda i unikatan stil.

Viktorija Džimrevska, draga gošća Beogradske nedelje mode iz Makedonije, se ovoga puta predstavila kolekcijom “Viktorija in Paris”. Ova talentovana likovna umetnica poseduje široki spektar umetničkog delovanja. Pored mode poznata je i po tome što je često gost likovnih kolonija i dobitnica je dve nagrade u oblasti grafike. Ovog leta je bila jedan od izabranih dizajnera čiji su se modeli predstavili na manifestaciji Top Model Dubai – TMD. Viktorija nas je tokom večeri, na tren odvela u Pariz po kome smo zajedno sa njenim modelima u crno – crveno – belom koloritu i nezaobilaznim beretkama prošetali Francuskom prestonicom.

Sisters Code, čiji je kreativni zamajac modni dvojac sestara Veljković – Bojana i Vladana su 10 godina uspešnog rada na modnoj sceni proslavile kolekcijom za proleće/leto 2025. Jubilarna  kolekcija predstavlja bezvremensku modu za svaku priliku u kojoj dominira crna u kombinaciji sa belom bojom i prugama. Povodom decenije rada lansirale su novu liniju torbi – REVERSAYA – projekat koji je podržala Švajcarska agencija za razvoj  i saradnju (SDC) u okviru globalnog programa IOM-UNDP „Migracije u  funkciji održivog razvoja“. Kolekciju su posvetile fantastičnim ljudima koji su bili deo njihovog desetogodišnjeg modnog putovanja, a jedna od prijateljica brenda je i rado prošetala pistom – glumica Jovana Stević.

“Povratak Stajlerovih” se konačno dogodio. George Styler se posle niza godina vratio na Beogradsku nedelju mode. Njegova blistava inostrana karijera obiluje kreacijama koje su nosile Nicki Minaj, Rita Ora, Gwen Stefani, Cara Delevingne… Kolekcijom “Povratak Stajlerovih” nastavio je da autentično spaja tradicionalno i moderno, kombinujući stilove iz svih krajeva sveta sa balkanskim etno motivima. Nakon devet godina, novom kolekcijom doneo nam je umetnost kojom je oduševio svet. Odveo nas je na putovanje kroz prošlost, sadašnjost i budućnost u miksu tradicije sa najsavremenijim tehnologijama u oblasti džinsa, trikotaže, i 3D materijala. Kroz scenski kostim i editorijalske komade igra se bojama, teksturama i formama kreirajući jedinstvenu modu koja govori sve svetske jezike. Blistavi sjaj svakog detalja, poput ogledalaca disko kugle je od modne scene ovojesenjeg 54. Perwoll Fashion Week-a napravio pozornicu kojom dominiraju modeli u kojima je publika rado prepoznavala etno momente i Stylerovu ljubav i saradnju sa Sirogojnom. Ko zna, možda jednom vidimo i Nicki Minaj u džemperu Sirogojno, ali neka ta očekivanja ostanu za sledeći povratak Stylera na Beogradsku nedelju mode.