Home ART & CULTURE Baletski super star – Roberto Bole stiže u Beograd!

Baletski super star – Roberto Bole stiže u Beograd!

Najpoznatiji baletski igrač našeg vremena biće gost 22. Beogradskog festivala igre

22
0
Foto: Vito Lorusso

Povratak Beogradskog festivala igre u beogradski Sava Centar dogodiće se 16. marta naredne godine, kada će beogradskoj publici po prvi put predstaviti Roberto Bole, najpoznatiji baletski igrač našeg vremena.

“Roberto Bolle i prijatelji” je senzacionalna predstava i retka prilika da na istoj sceni publika vidi svetsku baletsku zvezdu Roberta Bolea i igrače istinske međunarodne reputacije, u formi putovanja kroz magiju umetnosti. Roberto Bole, apsolutni protagonista igre, nije samo tumač svojih uloga, već i reditelj jedinstvenih gala programa. Zajedno sa najznačajnijim umetnicima našeg vremena, on stvara uzbudljiv događaj koji može da fascinira ogroman broj gledalaca. Njegove predstave su postale izvanredan alat za popularizaciju umetničke igre i njene izvrsnosti pred najširom publikom koju čine hiljade ljubitelja baleta ili onih koji tek otkrivaju lepotu ove umetnosti. Roberto Bole na istu scenu iznosi delove velike klasične tradicije, savremeni repertoar, sola i duete, kao i kreacije najpoznatijih koreografa. Redak i veoma prestižan kulturni događaj, putovanje kroz različite stilove i različite umetničke tradicije, tokom koga se neumorno ređaju predivne emocije.

Roberto Bole je pohađao Baletsku školu Teatra milanske Skale, pozorišta u kome je promovisan u Zvezdu, 2004. godine. Nastupao je kao gost sa najprestižnijim svetskim kompanijama. Bio je prvak baleta čuvenog Američkog baletskog teatra (ABT) u Njujorku, od 2009-2019. godine. Njegova zamisao i predstava Roberto Bole i prijatelji postala je nedodirljivi fenomen, preplavivši najpoznatije italijanske i svetske teatre, arene i trgove, okupljajući milione ljudi različitih generacija. Bole je učestvovao u brojnim filmskim i televizijskim projektima. Najšira publika ga poznaje iz programa "Ova noć" na televiziji Skaj, iz serijala "Igraj sa mnom" koji se emitovao od 2018-2023. godine na Rai 1, kao i iz emisije "Živela igra" koja se emituje za Svetski dan igre takođe na televiziji Rai 1, uživajući naklonost stručne kritike i javnosti. Roberto Bole je zaštitno lice nekoliko velikih brendova, jedan od najnagrađivanijih igrača na planeti, ovenčan nacionalnim i međunarodnim priznanjima. On je između ostalog ambasador Unicefa i nosilac Medalje za kulturnu izuzetnost koju dodeljuje Unesco. U septembru 2018. godine poneo je titulu Oficira Reda za zasluge Republike Italije, a u maju 2021. godine je postao Veliki oficir kulture svoje zemlje. Sarađivao je sa umetnicima poput Boba Vilsona, Pitera Grineveja, En Lajbovic i Brusa Vebera koji su mu posvetili foto monografiju "Atleta u baletskom trikou". Kreator je i umetnički direktor projekta OnDance koji se održava svake godine u Milanu, sa ciljem da kroz bogat kalendar radionica, otvorenih časova, fleš mobova i emisija, učini da ceo grad zaigra i zavoli balet.

Beogradski festival igre održaće se od 7. marta do 14. aprila, u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, a ulaznice su u prodaji od petka, 1. novembra.