Home LIFESTYLE Korisnici ajfona OPREZ! Vaši lični podaci se prikupljaju i na OVAJ način!

Korisnici ajfona OPREZ! Vaši lični podaci se prikupljaju i na OVAJ način!

Mysk Inc. otkriva: tehnološke kompanije koriste obaveštenja za prikupljanje ličnih podataka korisnika ajfona bez jasne i transparentne svrhe

207
0
Foto: pexels.com

Nedavno sprovedeno istraživanje koje je sprovela kompanija Mysk Inc. otkriva da popularne aplikacije prikupljaju lične podatke korisnika ajfona putem notifikacija, čak i kada korisnici odluče da ne otvore ta obaveštenja. Kako prenosi portal New York Post, ova praksa, koja nije u potpunosti transparentna, zabrinjava javnost, s obzirom na to da većina prikupljenih informacija ne doprinosi poboljšanju korisničkog iskustva, kako sugerišu testovi bezbednosnih istraživača u kompaniji za razvoj aplikacija.

Foto: pexels.com

Tomi Misk iz Misk Inc. izjavio je za Gizmodo da su bili iznenađeni širokom upotrebom ove prakse.

  • – Ko bi mogao da pretpostavi da tako jednostavna radnja kao što je odbacivanje obaveštenja može pokrenuti slanje mnogo jedinstvenih informacija o uređaju udaljenim serverima? Zabrinjavajuće je kada razmislite o tome da programeri to mogu raditi po potrebi – izjavio je Misk.

Istraživanje otkriva da ova tehnika ne krši Eplova pravila privatnosti jer koristi metod poznat kao “otisak prsta”, identifikujući korisnike na osnovu detalja o uređaju kako bi slali ciljane oglase. Notifikacije omogućavaju da otisak prsta nastavlja da radi čak i kada je aplikacija zatvorena, što obično onemogućava praćenje takvih informacija.

Fejsbukova obaveštenja, na primer, prikupljaju IP adrese, vreme od ponovnog pokretanja telefona, slobodni memorijski prostor i druge detalje. Linkdin koristi istu tehniku za određivanje vremenske zone, osvetljenost ekrana i informacije o mobilnom operateru. Obe kompanije tvrde da koriste ove podatke isključivo radi poboljšanja korisničkog iskustva.

Foto: pexels.com

TikTok i X (ranije Twitter) takođe su identifikovani kao aplikacije koje prikupljaju korisničke podatke putem obaveštenja, a ni jedna kompanija nije odgovorila na zahteve za komentar. Očekuje se da će Apple uskoro lansirati ažuriranje koje će poboljšati zaštitu korisnika od ovakvog prikupljanja podataka. Programeri aplikacija će morati detaljno da objasne cilj i način prikupljanja ovih informacija, kako bi se sprečila zloupotreba od strane kompanija.