Home MUSIC Olly Alexander i predstavnici još osam država neće bojkotovati takmičenje za Pesmu...

Olly Alexander i predstavnici još osam država neće bojkotovati takmičenje za Pesmu Evrovizije

139
0
Printskrin: youtube.com/@olly_alexander

Predstavnik Velike Britanije Olly Alexander i brojni drugi izvođači objavili su zajedničko saopštenje o svom učešću na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije nakon poziva na bojkot takmičenja u znak solidarnosti sa Palestinom. On je naišao na pozive da se povuče u znak solidarnosti sa Palestinom, ali izgleda da se to neće dogoditi.

Olly Alexander iz Velike Britanije, Bambie Thug iz Irske, Gåte iz Norveške, Iolanda iz Portugalije, Megara iz San Marina, Nemo iz Švajcarske, SABA iz Danske Silvester Belz iz Litvanije i Windows95Man iz Finske potpisnici su zajedničkog saopštenja u kome se kaže:

“Želimo da počnemo tako što ćemo priznati privilegiju učešća na Evroviziji. U svetlu trenutne situacije na okupiranim palestinskim teritorijama, a posebno u Gazi, kao i u Izraelu, ne osećamo se prijatno da ćutimo. Važno nam je da se solidarišemo sa potlačenima i izrazimo iskrenu želju za mirom, trenutnim i trajnim prekidom vatre i bezbednim povratkom svih talaca. Jedinstveni smo protiv svih oblika mržnje, uključujući antisemitizam i islamofobiju. Čvrsto verujemo u ujedinjujuću moć muzike, omogućavajući ljudima da prevaziđu razlike i neguju smislene razgovore i veze. Smatramo da je naša dužnost da kreiramo i održavamo ovaj prostor, sa snažnom nadom da će inspirisati veće saosećanje i empatiju.”

Prošle godine, Olly Alexander je bio jedan od mnogih koji su potpisali propalestinsko pismo, nazivajući Izrael “državom aparthejda” i optužujući ga za genocid. Izrael bi trebalo da učestvuje na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije kako je i planirano, ali je ranije ovog meseca otkrio da je promenio tekst pesme nakon što je prvobitni tekst izazvao kontroverzu.

Finale ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije održaće se 11. maja u švedskom gradu Malmeu. Srbiju će predstavljati pop pevačica Teya Dora sa pesmom “Ramonda”.