Home ART & CULTURE Vodeće pozorište iz Istanbula gostuje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Vodeće pozorište iz Istanbula gostuje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

113
0
Fotografije: Nesrin Kadıoğlu

Predstava “Rat i mir”, rađena po motivima vanvremenskog romana Lava Nikolajeviča Tolstoja, a u izvođenju ansambla Gradskog pozorišta iz turske prestonice, biće izvedena na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

  • Oduvek me je zanimalo da li je ljubav moguća u vremenima rata i velikih kriza, iako sam odgovor znao unapred. Te dve reči, Rat i Mir i danas jako odzavanjaju svuda oko nas. Često mi se pojavi pred očima poster koji drže Joko Ono i Džon Lenon na kome piše – WAR is over (RAT je gotov). Kako stoje stvari u svetu, čini mi se da na našem posteru piše PEACE is over (MIR je gotov) – napisao je reditelj Aleksandar Popovski, koji je u JDP-u režirao predstave “Kandid” (za koju je nagrađen Sterijinom nagradom), “Metamorfoze”, “Hamlet”, a poslednja predstava koju je režirao, “Alisa u zemlji strahova”, po tekstu Eve Mahkovic, i dalje je na redovnom repertoaru pomenutog teatra.

Popovski je ostao veran dugogodišnjim saradnicima, pa scenografiju u predstavi “Rat i mir” potpisuju Sven Jonke i Vanja Magić, a adaptaciju Eva Mahkovic. Aleksandar Popovski je u Istanbulu radio sa ansamblom koji je sastavljen od veoma iskusnih i poznatih glumaca ali i jednom novom generacijom koju je odabrao na audiciji na koju se prijavilo skoro četiristo kandidata od čega je za predstavu izabrano deset glumaca. Kako sam navodi, spoj turskog teatra i Tolstoja su za njega bili veliko uživanje a veruje da će taj osećaj imati i beogradska publika.

Gradsko pozorište iz Istanbula stupiće na scenu JDP-a 21. aprila, a već u maju Pekinško narodno umetničko pozorište . Ovo je retka prilika da na domaćoj sceni publika vidi predstave vodećih teatara iz Turske i Kine. Ulaznice za oba gostovanja su u prodaji.