Home MUSIC Jubilarni, 10. Festival alternativne kulture u Knjaževcu

Jubilarni, 10. Festival alternativne kulture u Knjaževcu

Poslednji vikend u julu na istoku Srbije biće u znaku rokenrola

183
0

Krajem jula, već tradicionalno, održava se 10. Festival alternativne kulture (FAK) u Knjaževcu. Tačnije, od 26. do 28. jula.

Ovo je jedan od onih festivala na koje jednom odeš i zaljubiš se za ceo život, piše Fuzzin. U neku ruku DIY festival koji daleko prevazilazi te okvire i spiskom izvođača koji iz godine u godinu dolaze i fantastičnim zvukom sa bine i divnim gostoprimstvom kojeg nikad nije manjkalo i celokupnom organizacijom.

Ako vam ovaj festival godinama ne ulazi u vidokrug zbog možda nekih “većih” koji se dešavaju u isto vreme ili jednostavno niste još uvek čuli za FAK ako je to ikako moguće, ove godine je pravi trenutak da ga posetite jer je spisak izvođača fantastičan.

Prostor festivala (livada pored Timoka, takozvana Prc mala) je jako blizu centra Knjaževca, a opet dovoljno zabačen u prirodu uz Trgoviški Timok, da je kao odsečen od ostatka grada. Ako ne možete da se snađete samo pratite miris, jer se u okviru festivala uvek krčka neko dobro jelo.

U petak 26. jula nastupiće sastav Atheist Rap, koji se posle turneje proslave 35 godina postojanja vraća na jug odakle je i počeo sa istom. Ali, ovoga puta u Knjaževac, gde će na otvorenom prostoru skupiti veliki broj obožavalaca.

Kao i svaki dobar pre svega pank bend, Atheist Rap sa sobom dovode dva mlađa benda, koji su itekako zapaženi na svakoj svirci koju imaju. Prvi bend je PMS (5 minuta slave), koji svira vrlo kvalitetan pank i odlično će se uklopiti u ovaj festivalski dan.

Drugi bend je Wrishlas, koji su trenutno jedan od najmlađih, ako ne i najmlađi bend u Srbiji i šire (po godinama koje članovi imaju, najstariji član ima 15 godina). Oni su bend koji jedino po mladim licima i tematici tekstova možete da svrstate među mlade, dok su muzički jedna vrlo ozbiljna mlada ekipa koja definitivno ima lepu karijeru pred sobom.

Istog dana (večeri) nastupiće i Fubar, bend se koji može nazvati supergrupom iz Negotina zbog članova koji su svirali u gomili negotinskih vrlo zapaženih bendova. Ime benda je u isto vreme i skraćenica od Fucked Up Beyond All Recognition, a u isto vreme je i naziv sam za sebe. Bend koji je ljubiteljima ovog zvuka itekako poznat, a kome još uvek nije, evo prilike da se upozna sa njima. Oformljeni su 2016. godine i sviraju odličan pank.

Takođe, prve večeri nastupiće i School Bus, nezaobilazni domaćini ovog festivala i naširoko poznat bend po kvalitetu svirke i samoj energiji koju šalju sa bine.

U subotu, 27. jula nastupiće Nablesnotesni, još jedan domaćinski bend iz Knjaževca. Kako oni sebe vole da nazovu žanrovski agro-pank-seks-rok.

Nablesnotesni su legendarni bend čije se fraze i rečenice iz pesama generacijski pominju u svakodnevnom govoru na jugu Srbije. Ako vas još nije uhvatilo ludilo, mislim da je pravo vreme da popustite pod pritiskom zvuka ovog benda.

Istog dana (večeri) nastupiće i Overdose, još jedni domaćini i najmlađi bend iz Knjaževca koji je nastupao i prošle godine na ovom festivalu. Prisutni su se tada uverili u kvalitet njihove svirke, tako da bendu ostaje da ove godine popravi i ojača utisak.

Uz njih će nastupiti i Vacuum, instrumentalni bend iz Zaječara. Imaju jako energičan i kompletan nastup u kome se odsustvo vokala nadomeštava “iživljavanjem” na instrumentima.

Psycho Sonic Boris i Hosenfefer, bend iz Kosovske Mitrovice sa opasnim zvukom garažnog rocka još jedan je od izvođača koji će nastupiti u subotu, 27. jula. Dugo godina su na bini i ostavili su veliki otisak iza sebe na muzičkoj sceni kod nas. Legende garažnog rokenrola čiji se nastup ne propušta.

Kao jedini gosti iz inostranstva nastupiće Conspiracy, treš/hevi metal bend iz Skoplja koji je nastao 2016. godine i iza sebe ima jedan album Dehumanized i jedan singl “Gnev”, za koji je i snimljen video spot. Bend najavljuje novi materijal i album i u Knjaževac dolazi da ispuni celu ovu priču kvalitetnim metal zvukom.

Treći dan festivala, nedelja 28. jul, kao i prethodnih godina, najavljen je kao afterparty.