Home MUSIC Novi album Dejvida Gilmora “Luck and Strange” izlazi 6. septembra

Novi album Dejvida Gilmora “Luck and Strange” izlazi 6. septembra

Omot albuma "Luck and Strange" i fotografije uradio je poznati holandski umetnik, Anton Korbijn

98
0
Foto: Anton Corbijn

Kao što smo ranije i najavili, britanski muzičar Dejvid Gilmor će objaviti svoj novi album Luck and Strange 6. septembra za Sony Music. Sa albuma su do sada kao singlovi objavljene pesme “The Piper’s Call” i “Between Two Points”, jedna prelepa obrada (u originalu je izvode The Montgolfier Brothers), koju je Dejvid snimio sa svojom ćerkom Romani Gilmor.

Album Luck and Strange je snimljen u studijima u Brajtonu i Londonu i predstavlja prvi originalni materijal  Dejvida Gilmora u poslednjih devet godina. Album su producirali Dejvid Gilmor i Čarli Endrju, producent ovenčanom nagradom BRIT.

“Pozvali smo Čarlija kod nas kući, pustili smo mu demo snimke, on ih je saslušao i pitao stvari poput ‘Zašto  gitarski solo u ovoj pesmi?’, ili ‘da li sve gitare idu u fejd aut, može li neka od tih gitara jednostavno da prestane da svira?!‘. Sjajno je što nema predznanje o mom radu niti posebno poštovanje za moju slavnu prošlost. On je veoma otvoren i direktan, nije zadivljen. To je dobro za mene, jer poslednja stvar koju želite da čujete je da vam se ljudi samo povinuju”, kaže Dejvid Gilmor.

Većinu stihova na albumu Luck and Strange napisala je Gilmorova supruga, Poli Samson, koja za svoje stihove kaže:

“Stihovi su pisani sa stanovišta starije osobe. Smrt je stalno prisutna tema”, a Dejvid se nadovezuje: “Mnogo vremena tokom i posle karantina smo proveli ragovarajući i razmišljajući o takvim stvarima”. O iskustvu u radu sa Čarlijem Endrjuom, Poli kaže: “Čarli želi da zna o čemu govori svaka pesma, takođe želi i da svaki muzičar koji svira tu pesmu to zna, jer to bitno utiče na način izvođenja. To mi se posebno dopalo”.

Omot albuma Luck and Strange i fotografije uradio je poznati holandski umetnik, Anton Korbijn.

Muzičari koji su svirali na albumu Luck and Strange su Guy Pratt & Tom Herbert (bas), Adam Betts, Steve Gadd i Steve DiStanislao (bubnjevi), Rob Gentry & Roger Eno (klavijature), dok je za gudačke i horske aranžmane bio zadužen Will Gardner. U naslovnoj pesmi sa albuma čuje se melodija koju je odsvirao pokojni Pink Floyd klavijaturista Richard Wright, a zabeležena je tokom džemovanja u kući Dejvida Gilmura 2007.godine.

Luck and Stange je pre svega porodičan album, jer su, uz Dejvida i Poli, svoj doprinos albumu dala i njihova deca: ćerka Romani svira harfu i peva glavne vokale u pesmi “Between Two Points”, sin Gabrijel peva pomoćne vokale, dok je drugi sin, Čarli učestvovao u pisanju stihova u pesmi “Scattered”, a upravo su ti stihovi bili glavna ispiracija Antonu Korbijnu za dizajn omota albuma.

Naslovna strana albuma “Luck and Strange“/ Autor: Anton Corbijn

“Poli i ja zajedno pišemo pesme već tridesetak godina, a naši porodični karantinski dani ovekovečeni na You Tube kanalu, pokazali su kako se lepo uklapa Romanin vokal i njeno sviranje harfe, pa sam odlučio da odbacim sve svoje pređašnje restrikcije i dozvolim sebi da radim sve što želim, što je bila velika radost”, izjavio je Dejvid Gilmor.

Redosled pesama na vinilu Luck and Strange:
Strana A:
Black Cat*
Luck and Strange
The Piper’s Call
A Single Spark
Vita Brevis*
Between Two Points** – sa Romani Gilmor
Strana B:
Dark and Velvet Nights
Sings
Scattered***

Redosled pesama na CD-u Luck and Strange:
Black Cat*
Luck and Strange
The Piper’s Call
A Single Spark
Vita Brevis*
Between Two Points** – sa Romani Gilmor
Dark and Velvet Nights
Sings
Scattered***
BONUS TRACKS:
Yes, I Have Ghosts
Luck and Strange (original Barn Jam)*