Home MUSIC Američki gitarista Bil Frisel 28. oktobra na 40. Beogradskom džez festivalu

Američki gitarista Bil Frisel 28. oktobra na 40. Beogradskom džez festivalu

Jubilarni Beogradski džez festival biće održan od 24. do 28. oktobra u MTS dvorani

77
0
Bill Frisell / Foto: Monica Jane Frisell

Američki gitarista Bil Frisel nastupiće 28. oktobra u Beogradu u okviru 40. Beogradskog džez festivala. Bil Frisel je u osnovi džez gitarista, koji u svoju muziku uključuje i druge žanrove kao što su folk, kantri, bluz, afro i tropikalija, rokenrol i amerikana.

Gitarista, kompozitor i lider brojnih sastava različitog formata, Bil Frisel (Bill Frisell) je rođen u Baltimoru 1951. godine. Uz Džona Skofilda i Peta Metinija – koje je Beogradski džez festival ranije predstavio – od osamdesetih čini zlatnu gitarsku trojku, za koju su godinama “rezervisane” top pozicije u najprestižnijim svetskim anketama. Tokom karijere šest puta je nominovan za Gremi, vodeću nagradu američke džez industrije, a jedan i dobio, za najbolji savremeni džez album Unspeakable (2005).

Bil Frisel je snimio pedesetak albuma pod svojim imenom, a na dugom spisku eminentnih umetnika sa kojima je sarađivao su i Čarls Lojd, Džon Zorn, Pol Moušn, Elvis Kostelo, Džindžer Bejker, Suzan Vega, Riki Li Džons, Merijen Fejtful, Vinisijus Kantuarija, Džon Skofild, Pet Metini, Elvin Džons, Jan Garbarek, Vernon Rid, Dejvid Silvijan, Pol Blej, Hal Vilner, Dejv Holand, kao i reditelji Vim Venders (Hotel od milion dolara) i Gas Van Sant (Upoznati Forestera).

Bil Frisel se pre pet godina konačno obreo i u najslavnijoj džez kući svih vremena Blue Note, za koju je dosad snimio tri albuma. Aktuelno ostvarenje Four (2022) predstavlja skup meditativnih lirskih dragulja o gubitku, obnavljanju i prijateljstvima.

Bill Frisell / Foto: Monica Jane Frisell

Snimio ga je u all-star kvartetu koji ćemo pozdraviti i u Beogradu, a koji još čine pijanista Džerald Klejton (trostruki prethodni gost festivala, sa svojim trijom i Čarlsom Lojdom), iskusni saksofonista i klarinetista Greg Tardi, kao i virtuozni Džonatan Blejk – jedan od najtraženijih bubnjara u modernom džezu.

Muziku odlikuju snažne melodije duboke emocije, nastale tokom prvih dana kovid izolacije. Bez basa u postavi, ona leluja u slobodnijem toku, sastavljajući svetove džeza, bluza i Amerikane, po prepoznatljivom Friselovom receptu.

Bill Frisell Four / Foto: Monica Jane Frisell

Jubilarni Beogradski džez festival biće održan od 24. do 28. oktobra u MTS dvorani, pod pokroviteljstvom grada Beograda, a prethodno su najavljeni nastupi džez pevačica Sesil Meklorin Salvant 24. oktobra, i sastava Buena Vista All Stars 28. oktobra.