Foto: Promo

Crna Gora će se, nakon pauze od dve godine, vratiti na Evroviziju 2025, javlja tamošnji javni servis. 

RTCG raspisala je konkurs za izbor kompozicije za predstavnika te zemlje na međunarodnom takmičenju koje će se naredne godine održati u Švajcarskoj, a odabrani će nastupiti na nacionalnom takmičenju pod nazivom “Montesong 2024”.

O izboru predstavnika Crnu Goru i RTCG na Evroviziji odlučiće glasovi stručnog žirija, sastavljenog od muzičkih i medijskih stvaralaca, kao i predstavnika organizacija i udruženja građana koja se bave praćenjem najvećeg muzičkog takmičenja, kao i glasovi publike. Odnos glasova se određuje po evrovizijskom principu – 50 procenata žiri i 50 procenata publika.

Kompozicija koja u zbiru bude imala najveći broj glasova od stručnog žirija i publike biće predstavnik Crne Gore i RTCG-a u Švajcarskoj.

Crna Gora je poslednji put učestvovala na Evroviziji 2022. godine, kada ju je predstavljala Vladana Vučinić sa pesmom “Breathe”, ali je naredne dve godine preskočila zbog visokih troškova. Do sada je samostalno nastupala 12 puta na Evroviziji, a imala je dva plasmana u finale – 2014. kada ju je u Kopenhagenu predstavljao Sergej Ćetković i 2015. sa Nenadom Kneževićem Knezom u Beču.