Printskrin: youtube.com/@GQVideos

Metju Peri je godinu dana pre nego što će biti pronađen mrtav opisao svoje iskustvo ketaminom u svojim memoarima iz 2022. godine “Prijatelji, ljubavnici i strašna stvar”.

Zvezda serije “Prijatelji“ prošao je kroz ketaminsku terapiju kako bi lečio depresiju i opisao ovaj anestetik rekavši da je delovao kao „da te pogodi ogromna srećna lopata“.

“Ketamin je bio kao veliki izdah. Odveli bi me u sobu da sednem, stavili slušalice da slušam muziku, stavili povez na oči i dali infuziju,“ napisao je Peri. Postao je obožavalac ketamina, navikavajući se na njegove halucinogene efekte. Rekao je da je često imao osećaj “disocijacije” i da je “video stvari”.

Peri je opisao kako su lekari koristili kombinaciju leka za anksioznost Ativana i ketamina tokom njegovih terapija koje su trajale sat vremena. “Često sam mislio da umirem tokom te terapije”, napisao je, “ali bih se stalno prijavljivao za ovo jer je to bilo nešto drugačije, a bilo šta drugačije je dobro.”

Glumac je preminuo 28. oktobra 2023. godine zbog “akutnih efekata upotrebe ketamin”, što je dovelo do njegovog utapanja. Prošle nedelje otkriveno je da je njegov dugogodišnji asistent, Kenet Keni Ivamasa osoba koja je administrirala smrtonosnu dozu ketamina.

U avgustu 2024. godine, Ivamasa je priznao krivicu za jedno delo zavere u distribuciji ketamina koje je uzrokovalo smrt i suočava se sa kaznom zatvora od 15 godina.