Printscreen/X: Just Stop Oil

Aktivisti pokreta “Samo zaustavite naftu” posuli su supom iz konzerve dve slike “Suncokreta” holandskog genija – Vinsenta Van Goga u Nacionalnoj galeriji u Londonu. Snimak ovog vandalskog čina, koji su izveli revoltirani hapšenjem njihovih članova, objavili su na svom X nalogu:

Ovo je drugi put da grupa supom od paradajza poliva Van Gogovo remek-delo, ali srećom, obe slike imaju zaštitno staklo tako da su neoštećene. Trenutno su sklonjene i pregledaju ih konzervatori.

“Samo zaustavite naftu” jedna je od mnogih grupa u svetu koje hranom i bojom prskaju umetnička dela ili zaustavljaju saobraćaj da bi skrenuli pažnju da korišćenje nafte pospešuje klimatske promene.

Pre par meseci su napali aerodrome širom Evrope, protestujući zbog upotrebe materijala koji zagađuju planetu. Akcije, koje su za cilj imale da spreče letove, izveli su na dve lokacije oko aerodroma Hitrou, ali i na aerodromima u Nemačkoj i Norveškoj.

Na njihovoj meti su bile i poznate ličnosti, poput Tejlor Svift koju smatraju najvećim zagađivačem vazduha, ali i Milanska skala, kao i remek-dela, poput slike Dijega Velaskeza, čije su zaštitno staklo pokušali da razbiju čekićem.

Pogledajte video!