Home MUSIC Pesme Adel, Nirvane, Boba Dilana i mnogih drugih skinute sa YouTube platforme...

Pesme Adel, Nirvane, Boba Dilana i mnogih drugih skinute sa YouTube platforme u SAD

Muzički spotov Adel, Nirvane i drugih izvođača blokirani su na Jutjubu u Sjedinjenim Američkim Državama zbog spora oko autorskih prava.

15
0
Foto: Pixabay

Platforma nije uspela da postigne dogovor sa organizacijom za prava izvođača “Societi of European Stage Authors and Composers” – SESAC oko obnove ugovora, ostavljajući mnoge video snimke nemogućim za reprodukciju u SAD, uključujući i “Smells Like Teen Spirit” grupe Nirvana.

Kada se uđe na Jutjub i pusti određeni spot pojavi se tekst: “Ovaj video ima sadržaj SESAC-a. Nije dostupan u vašoj zemlji”.

Jutjub je obećao da će rešiti spor “što je pre moguće”.

Numere popularnih izvođača, uključujući i Green Day, R.E.M., Maraju Keri, Kendrika Lamara i mnogih drugih, trenutno nisu dostupne za gledanje na platformi.

U izjavi predstavnik Jutjub platforme rekao je da nema dobre vesti.

– Održali smo pregovore u dobroj nameri sa SESAC-om da obnovimo naš postojeći ugovor. Nažalost, uprkos našim naporima, nismo uspeli da postignemo ravnopravan sporazum. Autorska prava shvatamo veoma ozbiljno i kao rezultat toga, sadržaj koji predstavlja SESAC više nije dostupan na YouTube u SAD. U aktivnim smo razgovorima sa SESAC-om i nadamo se da ćemo postići novi dogovor što je pre moguće- glasi izjava predstavnika YouTubea koji je dodao da pored izvođača, najviše trpe njihovi obožavaoci.

Jutjub predstavnici su takođe odgovarali na pitanja korisnika outem društvene mreže X.