Home LIFESTYLE Srbija PRVAK SVETA u plogingu, ekstremnoj disciplini skupljanja smeća

Srbija PRVAK SVETA u plogingu, ekstremnoj disciplini skupljanja smeća

Za dva dana takmičenja četvoročlani srpski tim očistio je planinski deo okruga i centar Bergama!

31
0
Printscreen/YouTube: RTS

Na Svetskom prvenstvu u plogingu, ekstremnoj disciplini koja kombinuje trčanje i prikupljnje smeća, održanom u Italiji, tačnije u planinskom delu okruga i centru Bergama, srpski tim je dominirao u svim kategorijama: Miloš Stanojević je postao svetski šampion, dok je njegov kolega Slobodan Smiljanić zauzeo drugo mesto u muškoj kategoriji. Katarina Kuzman je briljirala među ženama, osvojivši srebro, a Natalija Čakarević je nagrađena za najveću količinu sakupljenog elektronskog otpada.

“Ploging nije samo trčanje – to je strategija. Nema pripreme, samo kese i rukavice, a ostatak zavisi od vaše sposobnosti da prepoznate gde se otpad nalazi. Šalimo se da je to “đubretarska percepcija”, ali u suštini je sve u mentalnom sklopu i slanju poruku da je do nas, da mi menjamo svest! Mi možemo da smanjimo upotrebu jednokratne ambalaže i nije sramota pokupiti đubre niti za drugima, a, pre svega, da ni sami ne bacamo”, istakao je Stanojević kako prenosi RTS.

Tokom šest sati, naš tim je pretrčao više od 30 kilometara uz uspon od 1.300 metara, sakupivši tonu otpada.

Srpski plogeri su već učestvovali na dva svetska prvenstva i organizovali brojne akcije čišćenja u saradnji sa Savezom za rekreaciju i fitnes. Vicešampion sveta, Slobodan Smiljanić, veruje da je ključna edukacija mladih, kao i da u Srbiji treba pokrenuti ozbiljne akcije ploginga.


Ploging, koji je pre osam godina nastao u Švedskoj, sada je aktivnost koja povezuje više od dva miliona ljudi u preko 100 zemalja. Svakodnevno džogirajući i brinući o prirodi, plogeri širom sveta, a sada i u Srbiji, postaju deo globalne promene svesti o održivom životu. Srbija, sa svojim uspehom na svetskom nivou, pokazuje da se mali, svakodnevni koraci mogu pretvoriti u velike pobede za planetu.