Home ART & CULTURE (VIDEO) Mračna strana ljudske prirode, ljubav, izdaja i iskupljenje u Madlenianumu

(VIDEO) Mračna strana ljudske prirode, ljubav, izdaja i iskupljenje u Madlenianumu

Veliki svetski operski reditelj Jurij Aleksandrov najavljuje ekskluzivno veče - romantičnu operu "Vampir"

22
0
Foto: Marat Shakhmametiev

Opera “Vampir”, vanvremenskog reditelja Jurija Aleksandrova, biće izvedena 16. oktobra na Velikoj sceni Madlenianuma. Ansamblom diriguje Maksim Valjkov, scenograf i kostimograf je Vjačeslav Okunjev, hor-majstor je Igor Potocki, koreograf Vasil Panajotov, dizajner svetla Azat Iulbarisov, a video art je uradio Georgij Saveljev.

Na pitanje organizatora zašto je izabrao baš ovu operu za svoj ansambl Jurij Aleksandrov je odgovorio: “To je naš princip. Kod nas se izvode praktično svi operski hitovi, ali meni kao reditelju uvek je interesantno da otkrivam nova dela. Ne može svako pozorište sebi dozvoliti takav rizik. Međutim, ako se odlučimo za retko izvođenu operu, moramo biti svesni da je u našim rukama remek-delo, pa mu tako treba i pristupiti, krajnje ozbiljno. Radeći sa različitim redakcijama dela i pripremajući materijal, širimo horizonte za naše umetnike i pevače. Naime, stalno ponavljanje jednih te istih dela sužava njihove mogućnosti. A nama je važan svaki savremeni pevač i umetnik koji ume da svira i peva na visokom nivou.

Aleksandrov smatra da je Maršnerova muzika izvanredna, jer je on pravi pozorišni kompozitor koji stvara dramski sudar s toliko detalja, tako hrabro, samouvereno i jasno da reditelj može samo da se prepusti ovom talasu emocija i muzike i natera sebe i izvođače da se potpuno predaju ovom elementu.

“O predstavi mogu da kažem da ne pravimo još jednu horor priču, nemamo scene mučenja. Naša produkcija pre svega prikazuje patnju nesrećnog bića koga je sudbina pretvorila u vampira, u monstruma, ali u njemu i dalje postoje ostaci ljudske svesti. Proučavanje pojedinaca podložnih ovoj strašnoj bolesti je meni vrlo interesantno”, ističe umetnički direktor i osnivač Opere Sankt Peterburga, Narodni umetnik Rusije Jurij Aleksandrov.