youtube.com/@ZDFheute

Sve više muzičara poslednjih godina otvoreno govori o mentalnim problemima sa ciljem da razbijaju tabue o temama poput depresije i bipolarnog poremećaja. Među prvima o svojim borbama javno su progovorile Adel i Alanis Moriset, kako bi ohrabrili milione fanova da prepoznaju svoje probleme, suoče se sa njima i potraže stručnu pomoć.

Dobitnica Gremija u razgovoru za Vanity Fair 2016. godine otvorila je dušu govoreći o postporođajnoj depresiji nakon što je rodila sina. Napadi anksioznosti, briga da nije dobra majka, opsednutost sinom i konstantna zabrinutost za njegovo zdravlje doprineli su da odluči da ne želi više dece.

“Previše sam se plašila. Upala sam u veoma ozbiljnu postporođajnu depresiju, i to me je uplašilo”, rekla je, napominjući da nije uzimala antidepresive, jer nije bila svesna sa čim se bori i od čega je obolela.

I Adelina koleginica Alanis se borila sa postporođajnom depresijom i to nakon što je rodina treće dete (2019. godine). Pevačica je objavila na svom sajtu: “Nisam bila sigurna da li ću ovog puta imati postporođajnu depresiju ili, kako volim da je zovem: postporođajne rovove natopljene katranom”.

Alanis je opisala simptome koje je osećala, kao i šta je sve pojačavalo depresiju. Na toj listi su: “Nedostatak sna. Fizički bol. Izolacija. Anksioznost. Oporavak od porođaja, integracija nove bebe anđela sa starijim anđelima. Brak…”, nabrajala je Kanađanka zaključivši da je postporođajna depresija uvek podmukla kao majmun sa mačetom”.


Pevačica i glumica Beki G (Becky G) je u maju 2019. izjavila je da turneje utiču na njeno mentalno zdravlje. Osećala je grčeve u mišićima, cirkulacija joj je bila loša, upale mišića su bile konstantne, što je dovelo do anksioznosti.

“Primetila sam da svoj mentalni prostor sve teže i teže kontrolišem i da mi raspored koncerata remeti san, kao i da nemam vremana za opuštanje”, napisala je Beki.


Reper Big Šon (Big Sean) otkazao je turneju po Severnoj Americi 2018. godine, a kasnije je rekao za Billboard da je to bila najbolja odluka koju je doneo.

“Nikada zaista nisam imao vremena da se posvetim sebi, da se brinem o sebi… Upadao sam u depresiju i anksioznost, a nisam to prepoznavao. Radio sam na tome da se saberem, da sredim svoj um. Tako da sada bolje brinem o sebi”, zaključio je reper.

Mlada superzvezda Bili Alliš (Bilie Eilish) dominira svetom profesionalno, ali njena iznenadna slava dovela je do depresije i suicidalnih misli, o čemu je otvoreno govorila sa Gejl King pred dodelu Gremi nagrada 2020. godine.

“Prošle godine sam bila toliko nesrećna … Bila sam toliko nesrećna i ništa nije moglo da me obraduje. Mislila da nikad više neću biti ponovo biti srećna, nikada”, rekla je, otkrivši da nije verovala da će doživeti 17 godina.