Home MUSIC Naslednici članova grupe Ramones na sudu zbog filma o Džoiju Ramonu

Naslednici članova grupe Ramones na sudu zbog filma o Džoiju Ramonu

Dugo tinjajuća svađa između naslednika članova grupe Ramones prerasla je u novu tužbu zbog predloženog biografskog filma o jednom od njih

374
0
Photo: Danny Fields

Otvoren je novi front u dugom pravnom ratu između članova porodica pokojnih osnivača Ramonesa Džoija i Džonija Ramona, ovog puta zbog planiranog Netfliks filma u kome glumi Pit Dejvidson. U tužbi podnetoj pre nekoliko dana sudu na Menhetnu, Džonijeva udovica, Linda Ramon, tvrdi da je Džoijev brat Miki Li (Mičel Hajman) “tajno razvio neodobreni i neovlašćeni biografski film zasnovan na grupi Ramones”.

Iako tužba ne pominje Netfliks po imenu, kaže se da će sporni film biti zasnovan na memoarima Mikija Lija “I Slept with Joey Ramone”. Netfliksov planirani film, najavljen 2021. godine, ima isto ime, zasniva se na istoj knjizi i razvija se uz “podršku legata Džoija Ramona”, prenosi Bilboard.

Pošto su Linda i Li podelili vlasništvo nad intelektualnom svojinom benda, Linda kaže da film, koji će se u velikoj meri fokusirati na grupu Ramones, ne može da se radi, a da ona to ne odobri. “Gospođa Ramon se protivi pokušaju optuženih da naprave film o grupi Ramones bez njenog učešća, ne zbog toga što je tvrdoglava, već zbog zanemarivanja optuženih za imovinu grupe Ramones i njihovog ponašanja i ophođenja prema gospođi Ramon i njenom pokojnom mužu. Dozvoliti optuženima da sami ispričaju autoritativnu priču o grupi Ramones bila bi nepravda prema bendu i njegovom nasleđu”, napisali su Lindini advokati.

Džoi (pravo ime Džefri Ros Hajman), koji je bio vodeći vokal benda Ramones od njihovog osnivanja 1974. godine, umro je od raka 2001. godine. Džoni (pravo ime Džon Vilijam Kamings), gitarista benda, umro je 2004. godine, takođe od raka.

Između dvojice pank rokera, koji zapravo nisu bili u srodstvu, postojao je razdor delimično ukorenjen u njihovim različitim ličnostima i političkim stavovima, ali i u činjenici da je Linda izlazila sa Džoijem pre nego što se na kraju udala za Džonija. Njih dvojica su ipak osnovali unosno poslovno partnerstvo i decenijama išli zajedno na turneje sve dok se bend Ramones konačno nije raspao 1996. godine.

Ramones u pozorištu Rainbow u Londonu 31. decembra 1977. godine. Snimak koncerta je postao “It’s Alive”, album koji je objavljen u aprilu 1979. “It’s Alive” se smatra jednom od najboljih pank ploča svih vremena.