Četiri člana čuvene švedske pop grupe ABBA ponovo su se okupila da bi primili jedno od glavnih priznanja Švedske, “Kraljevski red Vasa”, tokom ceremonije u Kraljevskoj palati u Stokholmu.

Bjorn Ulveus, Beni Anderson, Agneta Feltskog i Ani-Frid Lingštad koji se retko pojavljuju zajedno u javnosti i sada su u 70-im godinama, dobili su ordene od kralja Karla XVI Gustava “za veoma istaknut doprinos u švedskom i međunarodnom muzičkom životu“, navodi se u saopštenju Kraljevskog dvora.

Izuzetno popularna grupa, koja je nastala 1972. i raspala se početkom 1980-ih, prodala je oko 385 miliona ploča i još uvek ima legije obožavalaca širom sveta sa trajnim hitovima kao što su “Dancing Queen“, “Thank You For The Music“ i “Fernando”.

Švedska je ove godine nastavila sa dodeljivanjem viteških ordena Šveđanima posle 50 godina pauze.

Ove godine, takođe, se navršava 50 godina od kada je ABBA pobedila u finalu Pesme Evrovizije u Britaniji 1974. sa pesmom “Waterloo”, čime je privukla globalnu pažnju.

Mjuzikl “Mamma Mia!”, koji su komponovali Ulveus i Anderson, zasnovan na njihovim pesmama, od 1999. godine, prema rečima njegovih kreatora, videlo je preko 70 miliona ljudi širom sveta.

Ulveus je rekao za švedsku TV4 nakon ceremonije da se osećao “veoma emotivno” kada je primio priznanje, posebno jer je poteklo od švedske javnosti.