Printscreen/Youtube: NBC News

Aktivisti iz organizacije Animal Rising, poznate po svojoj borbi za prava životinja, pokušali su da unište prvi službeni portret kralja Čarlsa u galeriji Philip Mould u Londonu. Dva mladića su prišla portretu i prekrila kraljevu glavu figurom animiranog junaka Volasa iz popularne serije “Volas i Gromit”. Pored toga, zalepili su oblačić sa porukom: “Nema sira, Gromite. Pogledajte svu ovu okrutnost na RSPCA farmama”.

Cilj ove akcije je bio da se ukaže na okrutne uslove u kojima se gaje životinje na farmama RSPCA, čiji je pokrovitelj upravo kralj Čarls.

Govoreći za The Telegraph, jedan od aktivista je objasnio da je britanski monarh veliki obožavatelj animiranog filma “Volis i Gromit”, tako da nisu mogli da smisle bolji način da privuku njegovu pažnju i ukažu na užasne scene na RSPCA farmama!

  • Nadamo se da je ovo zabavno njegovom Veličanstvu, ali ga i pozivamo da ozbiljno razmisli da li želi da bude povezan sa užasnom patnjom na farmama – rekao je aktivista.

Vlasnik galerije potvrdio je za CNN da portret kralja nije oštećen, jer je slika zaštićena slojem perspeksa – providne termoplastike.