Foto: Jens Koch

Najveći live bend na planeti, nemački Rammstein, sprema se da po treći put nastupi u srpskoj prestonici 24. i 25. maja, a koncerte na Ušću, pored antologijskih hitova, obeležiće i impresivna produkcija i do sada neviđena pirotehnika.

Koncertni prostor obuhvataće 240 hiljada kvadratnih metara, a izgradnja mini-grada uveliko je u toku. Ono što posebno privlači pažnju jesu impresivne brojke, koje govore u prilog grandioznosti ovog spektakla.

Samo bina, za čiju izradu je potrebno čak šest dana biće dugačka 60 metara, a ići će do 36 metara u vis! Sedam meseci bilo je potrebno da osamnaest inženjera zvuka i svetla, zajedno sa tehničkim dizajnerima, do poslednjeg detalja dizajniraju stejdž na kom će nastuputi popularni Nemci.

Ali tu se priča ne zaustavlja. Beograd će doživeti gotovo tektonska pomeranja, budući da će jačina zvuka ići do nepojmljivih 2.040.000 vati! Naime, zvuk dolazi iz 170 LA12X pojačala, svako sa izlazom od 12.000 vati, što donosi ukupan izlaz od više od dva miliona vati!

Moćna pirotehnika je zaštitni znak benda i sastavni deo neponovljivog performansa, pa se očekuje gotovo 600 različitih pirotehničkih efekata po koncertu, za čiju je izvedbu potrebno oko hiljadu litara benzina i oko 60 kilograma likopodijuma po večeri. Neverovatan je podatak da najviši plamenovi idu do 20 metara u visinu, a da njihova temperatura dostiže i 600 stepeni!

Čak 36 dimnih mašina i 35 ogromnih ventilatora biće upotrebljeno po šou, a da su slavni Nemci o mislili o svakom detalju, govori i podatak da svaki koncert u okviru turneje neophodnu električnu energiju dobija iz svog sopstvenog dizel generatora, koji osigurava da snabdevanje strujom u okolnim gradovima bude stabilno.

Podsetimo, Rammstein u Srbiju stiže sa 77 šlepera opreme, a oko hiljadu i po ljudi, lokalnih profesionalaca, biće angažovano po koncertu. Brojke svedoče o tome da će Beograd biti svedok do sada neviđene produkcije, a ulaznice za muzičko-scenski spektakl decenije dostupne su putem sajta efinity.rs.