Home MUSIC Beogradska filharmonija posvećuje koncert uspomeni na Zorana Đinđića

Beogradska filharmonija posvećuje koncert uspomeni na Zorana Đinđića

Najstariji simfonijski orkestar u Srbiji priređuje svetsku premijeru kompozicije “Legenda“ Nimroda Borenštajna, napisanu za oboistkinju Sanju Romić koja će nastupiti kao solistkinja zajedno sa dirigentom Hoseinom Piškaraom, u petak 8. marta na Kolarcu

73
0

Delo je nastalo uz podršku kompanije “Bife Krampon“ povodom 100. godišnjice filharmonijskog orkestra, a uz kompozicije Ravela i Šenberga biće deo koncerta koji Beogradska filharmonija već dvadeset godina posvećuje uspomeni na Zorana Đinđića.

Svetska premijera kompozicije Nimorda Borneštajna veliki je događaj koji Beogradsku filharmoniju stavlja rame uz rame sa prestižnim dvoranama i festivalima širom sveta koji poručuju i izvode dela ovog savremenog britanskog kompozitora. Na tom spisku su Karnegi hol, Rojal festival hol i Kraljevska operska kuća u Londonu, Sala Gavo u Parizu, amsterdamski Koncertgebau, kao i izvođači poput Vladimira Aškenazija, Paskala Rožea, Dmitrija Sitkoveckog i mnogih drugih.

Više nego samo oboistkinja, Sanja je svestrana umetnica, pedagog i kreator različitih kreativnih projekata. Predivan ton, harizma na sceni i senzualna muzikalnost su ono što karakteriše njene nastupe, a u Beogradskoj filharmoniji je bila solo oboistkinja gotovo 13 godina.

  • Sa Sanjom Romić dugo sarađujem i divim se njenoj muzikalnosti. Ona je fantastična oboistkinja koja razume i istražuje kolorit svog instrumenta na inovativan način, jer se upravo u zvučnim bojama ogleda tehnika svirača. Sanja je veoma posvećena umetnica koja dokazuje da veliki talenat mora da prati i ozbiljan rad. Veoma se radujem našoj premijeri posvećenoj stogodišnjici Beogradske filharmonije pogotovo što Beograd mnogo volim i redovno ga posećujem – rekao je kompozitor Nimrod Borenštajn.

Pored toga što će svetska premijera kompozicije „Legenda“ biti posebna prilika za oboiste da uživaju u savremenom stvaralaštvu za ovaj instrument, Beogradska filharmonija će biti centar za sve zainteresovane oboiste iz Srbije i regiona jer priređuje izložbu oboa firme Buffet Crampon iz Pariza. Tako će sala Beogradske filharmonije, u četvrtak 7. marta biti mesto gde će moći da isprobaju instrumente koje ova prestižna firma nudi, budući da u celom regionu Balkana, oni nisu na raspolaganju.

U petak uveče na Kolarcu, Beogradska publika će imati ponovo priliku da uživa u interpretacijama dirigenta Hoseina Piškara koji je bio gost filharmonijske sezone 2022. godine. Koncert u drugoj nedelji marta, tradicionalno se posvećuje uspomeni na Zorana Đinđića, a na programu su i Ravelova “Pavana za preminulu infantkinju” i “Peleas i Melizanda” Šenberga.