Galerija Hestia: Promo


Multimedijalni umetnik iz Slovenije, Mark Požlep još jednom se predstavlja u galeriji Hestia sa projektom vezanim za temu mora. Nakon projekta „Hogshead 733“, gde smo, između ostalog, imali priliku da prisustvujemo nastanku bureta viskija iz trupa starog bretanskog jedrenjaka, ovoga puta selimo se ne samo geografski, već i emotivno bliže – na jadransku obalu.

Jadranska magistrala, hiljadu kilometara legendarne ceste od Trsta do Ade Bojane, oživljena je u ovom projektu kroz skoro stotinu crteža ugljenom i video performansom. Tačnije, crteže ugljenom ne čine samo klasični crteži već i tekstovi koji poput nemog pripovedača posetioce vode na put magistralom čija je izgradnja počela 1945. godine, što označava početke ekonomskog razvoja primorskog dela bivše Jugoslavije, a posledično i početke obalnog turizma. Razvoj turizma doneo je razne kulturološke novitete, poput „letnje terase“. I dan danas na terasama jadranskih hotela i restorana goste zabavljaju bendovi. Referišući se na taj fenomen, Požlep na različitim lokacijama duž magistrale uz pratnju muzičara Gašpera Piana izvodi pesme pesnika Muanisa Sinanovića koje je Piano ujedno i komponovao. Istraživanja provedena sa ekonomistom Igorom Feketijom, odnosno kulturološke i socioekonomske posledice izgradnje ovog važnog puta, duhovito su sažete u istraživačkim sklopovima po kojima je Sinanović napravio songove: „Jadranska magistrala”, „Dinamitni ribari”, „Hotel Haludovo”, „Nudizam”, „Gastarbajteri”, „Jadrolinija” i „Izbeglice”.

Izvedbe se snimaju i izlažu u galerijskom prostoru kao performansi kreirani za kameru. Ovde Požlep više nije nemi pripovedač, kao u crtežima i zapisima, već postaje savremeni trubadur jugoslovenske Rute 66, kako je Feketija naziva u eseju nastalom za projekat.

“Da li se sve to uoe desilo? Ništa nije ostalo, samo jedan put, jedan film i jedan fleš, peva Požlep ispred ruiniranog, nekad luksuznog kompleksa Haludovo na ostrvu Krku.

Otvaranje izložbeTrajni odmorzakazano za sredu, 5. jun 2024. u 18.00, u galeriji Hestia (Topličin venac 14/9), što je idealan trenutak da se posetioci upoznaju sa činjenicama o Jadranskoj magistrali i njenim lepotama te da se tokom predstojećeg leta zapute u smeru juga.