FOTO: Nina Miljuš

U duhu slogana – “Tačka radosnih susreta” direktno iz Latinske Amerike u Novi Sad stiže Nacionalni orkestar harmonika iz Čilea pod vođstvom istaknutog umetnika na harmonici Hoakima Munjoz Donoza, koji će nesvakidašnjom umetničkom akcijom – URBANOM INTERVENCIJOM – 12. maja u 10 časova u Kulturnoj stanici Eđšeg, otvoriti Deveti internacionalni festival harmonike Eufonija.

  • Kako je muzička tradicija Latinske Amerike sinonim za uživanje u zajedničkom stvaranju, Urbana intervencija je osmišljena, od strane Entrefueles fondacije iz Čilea, sa ciljem razvoja ljubavi prema ovom divnom instrumentu i podsticaja mladih da sviraju harmoniku. Događaj je namenjen svim učenicima i nastavnicima harmonike kao i ljubiteljima koji žele da se oprobaju u sviranju harmonike. Prava prilika da svi zajedno zasviramo sa našim učenicima i prijateljima u jednoj opuštenoj i veseloj atmosferi! – objašnjava direktorka Festivala Dragana Kuzmanović.

U okviru Urbane intervencije organizovan je i punkt za učenje sviranja harmonike kao i punkt za najmlađe harmonikaše koji će dobiti priliku da pokažu svoje umeće. A, to je tek početak, tvrde organizatori.

  • Naredni dani rezervisani su za internacionalno takmičenje učenika harmonike od osnovne škole do fakulteta, gde pored učesnika iz Srbije očekujemo takmičare iz Estonije, Litvanije, Rusije, Poljske, Mađarske i regiona – Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore. Takmičenje će se održati u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” – dodaje Kuzmanovićeva.

Ipak, Eufonija svake godine ima višestruk karakter, pored revijalnog programa, tu su takmičenja ali i specijalni, kulturni segment festivala, koji ove godine predstavlja mladog talentovanog umetnika na harmonici, pobednika Eufonija festivala 2023 – Petra Dinčića, koji će 13. maja nastupiti u sali Beklijevih u MŠ “Isidor Bajić” u 19:30 časova. U istoj sali narednog dana, 14. maja, sa početkom u 19:30 slušaćemo specijalne goste iz Čilea – Kvintet harmonika Entrefuelles koji će nam predstaviti savremenu muziku za harmoniku inspirisanu stihovima poznate čileanske kantautorke i umetnice Violete Pare.

Kako su muzičari Čilea poznati i kao multiinstrumentalisti – u sredu 15. maja u Sinagogi sa početkom u 20 časova publici će se predstaviti instrumentalni sastav “Bohemia Chilena” čiji repertoar obuhvata čileansku folklornu i popularnu latinoameričku plesnu muziku, huačaka džez, bolero, tango i valcer muziku.

Festival 19. maja zatvara koncert “Nova srpska muzika za harmoniku” koji je ove godine inspirisan stihovima poeme “Mit o ptici” Mike Antića i koji će premijerno predstaviti dela kompozitora Milice Ilić i Svetozara Nešića za naratora i savremeni boemski ansambl (Aleksandra Krčmar – violina, Luka Lopičić –harmonika, Momir Novaković – harmonika, Fedor Ruškuc – kontrabas).

Na sve ove programe ulaz je slobodan.

Pokrovitelji i prijatelji festivala i ove godine su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Sokoj fond za kulturna davanja, fabrika harmonika Pigini – Italija, fabrika harmonika Scandalli – Italija, Muzička škola “Isidor Bajić”, Srpsko narodno pozorište, Kulturna stanica Eđšeg, Fondacija Entrefuelles – Čile, Accordeonfest Estonija.

Sve informacije mogu se pronaći na sajtu festivala www.eufonijafest.com kao i na društvenim mrežama Udruženja građana Eufonija.