Home ART & CULTURE “Dosije Labudović” u Domu omladine Beograda

“Dosije Labudović” u Domu omladine Beograda

Gošća programa biće Mila Turajlić, autorka filma sa kojom će biti održan razgovor, a ulaz na obe projekcije je slobodan

77
0

Projekcija dokumentarnih filmova Nesvrstani i Filmske gerile Mile Turajlić biće održana u nedelju, 2. juna u Velikoj sali Doma omladine Beograda u okviru projekta “DOK CINEMA”.


Dokumentarni diptih “Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels”, autorke Mile Turajlić sastoji od dva dugometražna filma koji publiku vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg sveta. Filmovi su bazirani na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, koji je pratio predsednika Tita trideset godina.

Prvi film u diptihu posvećen je nastanku Pokreta nesvrstanih i Samitom koji je održan u Beogradu 1961. godine, dok je drugi film uzbudljivo putovanje u arhivske materijale koje je Stevan Labudović snimio tokom tri godine alžirskog rata za nezavisnost. Svaki film stoji za sebe kao iskustvo, ali gledanjem oba dobija se mnogo širi uvid u značaj filmskog materijala koja se čuva u Filmskim novostima.


Svetska premijera “Non-Aligned” održana je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), “Ciné-guerrillas” premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), dok je domaća premijera diptiha održana na 28. Festivalu autorskog filma u Beogradu.