Home SHOWBIZ EU sud odlučio da Pablo Eskobar ne može biti brend

EU sud odlučio da Pablo Eskobar ne može biti brend

72
0
Foto: Youtube printscreen

Ime Pabla Eskobara, zloglasnog šefa kolumbijskog narkokartela, ne može se koristiti kao robna marka za dobra i usluge u Evropskoj uniji, presudio je sud u Luksemburgu. Sud je obrazložio da se to ime povezuje sa trgovinom droge, kriminalom i ljudskom patnjom i da ga ne treba štititi zakon o intelektualnom vlasništvu.

Odluka je donešena nakon što je kompanija Escobar Inc, koju je njegov brat osnovao u Portoriku, podnela zahtev 2021. godine Kancelariji Evropske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) za registraciju imena Pabla Eskobara kao zaštitnog znaka za robu i usluge u EU.

EUIPO je odbio zahtev jer je smatrao da je znak suprotan “prihvaćenim moralnim načelima”.

U odluci se navodi da, iako Eskobar nikada nije pravosnažno osuđen, njegovo pravo na pretpostavku nevinosti nije prekršeno jer se on širom sveta doživljava kao simbol mafijašenja i organizovanog kriminala odgovornog za mnoge zločine.

Eskobara je ubila policija 1993. godine u Medeljinu kada je imao 44 godine. Osnovao je kartel Medeljin i zaradio milijarde švercovanjem kokaina u SAD. Navodno je odgovoran za smrt hiljade ljudi. Na ovu odluku je moguća žalba na najvišem evropskom sudu – Evropskom sudu pravde (ECJ).