Foto: MCF MegaComFilm

Dok je u toku renomirani Kanski festival, na repertoare domaćih bioskopa stigao je “Stari hrast” (The Old Oak), ostvarenje koje je već prošlo kroz takmičarske programe brojnih uvaženih smotri. Reč je o još jednom naslovu poznatog britanskog sineaste Kena Louča, privrženog socijalno angažovanim temama.

Radnja filma smeštena je na seveoistoku Engleske gde ljudi zbog zatvaranja rudnika i opšteg zanemarivanja napuštaju grad i svoje kuće koje postaju sve jeftinije i dostupnije, što ovo mesto čini idealnom lokacijom za sirijske izbeglice. Na koji način ondašnji narod reaguje bez da se prvo lično upozna sa, najčešće majkama sa decom koje su, van svoje volje stigle u tuđinu i imaju jaku želju da se vrate u svoju državu, upravo opisuje najnovija Loučova priča snimljena prema scenariju Pola Lejvertija.

Reditelj i scenarosta sarađivali su na nekoliko predhodnih filmova, a veliki uspeh postigli su sa ostavrenjem “Ja, Danijel Blejk” iz 2016. godine koji govori o sredovečnom čoveku kome je uskraćena nadoknada uprkos potvrdi lekara da je nesposoban za rad. Film je tada nagrađen prestižnom Zlatnom palmom, kao i nagradom BAFTA za izvanredan britanski film i pariskom Cezar nagradom.

Pogledajte trejler!