Home ART & CULTURE Film “Lost Country” Vladimira Perišića u Linkoln centru i muzeju MoMA u...

Film “Lost Country” Vladimira Perišića u Linkoln centru i muzeju MoMA u Njujorku

59
0
Foto: Youtube printscreen

Nagrađivani film “Lost Country” reditelja Vladimira Perišića biće prikazan u Walter Reade Theater (Lincoln Center) i u čuvenom njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA), 11. i 12. aprila. u okviru programa prestižnom festivalu New Directors/New Films u Njujorku, saopštili su producenti.

Festival New Directors/New Films osnovan je 1972. godine i predstavlja zajednički projekat MoMA i Filmskog udruženja Lincoln centra u Njujorku. Nastao je sa idejom da prikaže filmove reditelja u usponu, od kojih su većina tokom vremena postali poznati i veoma uspešni autori i autorke.

Festival je do sada, između ostalih, prikazao ostvarenja Pedra Almodovara, Spajka Lija, Vima Vendersa, Stivena Spilberga, Vonga Kar-vaja, Mihaela Hanekea, Jorgosa Lantimosa, Ričarda Linklatera i mnogih drugih.

„Lost Country“ je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Kanskom festivalu gde je posle 28 godina pauze doneo prvu zvaničnu nagradu srpskoj kinematografiji – naturščik Jovan Ginić osvojio je nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca festivala, jedno od tri zvanična priznanja koja dodeljuje žiri „Nedelje kritike“. Od tada je film prikazan na preko 60 internacionalnih festivala