Home LIFESTYLE Francuski kompozitor prvi putnik u letećem automobilu “er kar”

Francuski kompozitor prvi putnik u letećem automobilu “er kar”

Žan-Mišel Žar, pionir elektronske i ambijentalne muzike, bio je prikladan izbor za prvog putnika u auto-letelici kompanije Klajn Vižn

62
0
Fotografije: printscreen/Youtube KleinVision

Žar je putovao vozilom koje se za nekoliko minuta transformiše iz sportskog automobila u avion – tzv. “er kar” (AirCar)– koji je napravila kompanija “Klajn vižen”. Vozilom je upravljao pilot, a u futurističkom četvorotočkašu sa krilima, preleteli su tri kilometra iznad aerodroma Pješćani u Slovačkoj.

  • U jednom trenutku razgovarate sa vozačem, a u sledećem ste već gore u vazduhu. Neverovatno iskustvo. Premošćujemo jaz između puta i neba, dajući automobilima slobodu koju su simbolizovali pre pola veka – zaključio je Mišel.

No, da bi neko osvojio tu slobodu, pored vozačke i dozvole pilota, potrebno je završiti i tromesečni kurs letenja za upravljanje “er kar” vozilom, izumitelja Stefana Klajna.

Vozilo kojim je leteo proslavljeni francuskim muzičar nije jedini model koji će osvajati i drum i nebo. U Sjedinjenim Američkim Državama, futuristički Model A kompanije Alef Aeronautics postao je prvi leteći automobil koji je dobio odobrenje za test letove od Federalne uprave za vazduhoplovstvo i već ima oko tri hiljade prednarudžbina.