Home ART & CULTURE Imerzivna stvarnost na Beldocsu

Imerzivna stvarnost na Beldocsu

85
0
Beldocs: promo plakat

Na repertoaru 17. Internacionalnog dokumentarnog festivala, koji se održava od 22. do 29. maja u Beogradu, naći će se dva jedinstvena audiovizuelna programa interaktivnog tipa – sada već tradicionalna XR izložba: imerzivna stvarnost i najnoviji dodatak festivalskoj selekciji Play.docs Showcase. Publika će imati priliku da uroni u sadržaje obe izložbe u Bioskopu Balkan uz prethodnu rezervaciju termina na linkovima filmova.

U ovogodišnju XR izložbu uključena su tri XR ostvarenja koja su prethodno prikazivana na prestižnim filmskim festivalima. Beskomforno (Comfortless) (2023), delo južnokorejske rediteljke Đine Kim, gledaoce uvodi u svet “Američkog grada”, bordela za vojnike SAD-a koji je bio na snazi u periodu Korejskog rata. Snimano na izvornoj lokaciji u Kunsanu, upotrebom virtuelne realnosti se dočarava sablasnost nekadašnjeg prostora.

Nagrađivano ostvarenje Sa glavnog trga (From the Main Square) (2022) je animirano virtuelno iskustvo koje potpisuje brazilski reditelj Pedro Hares. Gledalac kao posmatrač svedoči usponu i padu zamišljenog grada koji nastaje oko živahnog glavnog trga.

Vreme senki (Shadowtime) (2023), umetnička saradnja Sister Silvester i Deniza Tortuma, uvodi nas u konstruisanu stvarnost u kojoj vladaju drugačija pravila vremena i prostora. Vodič na ovom putu je Alma, koja pokreće brojna pitanja na temu odnosa virtuelnog i realnog sveta, kao i aktuelne klimatske krize.

Novi program Play.docs, nastao u saradnji sa Asocijacijom industrije video igara Srbije (SGA) predstavlja izbor od četiri video igre, u kojima se nove tehnologije susreću sa dokumentarnom filmskom umetnošću. U okviru ove selekcije, publika će imati priliku da zaroni u unikatan svet ozbiljnih video igrara kroz panel-diskusije, masterklasove i interaktivno učešće.