Home ART & CULTURE Izlazi knjiga koju je Stenli Kjubrik hteo da zabrani

Izlazi knjiga koju je Stenli Kjubrik hteo da zabrani

Prošlo je pola veka otkako se Stenli Kjubrik zakleo da će blokirati knjigu koja se usudila da diskutuje o manama njegovih filmova, i koja će sada biti objavljena

57
0
Foto: Promo cover

Stenli Kjubrik, neumorni perfekcionista koji je režirao neke od najvećih klasika filmske umetnosti, bio je toliko osetljiv na kritike da je 1970. godine zapretio pravnim postupcima kako bi sprečio objavljivanje knjige koja je trebalo da diskutuje o manama njegovih filmova.

Režiser filmova “Spartak” i “Odiseja u svemiru: 2001”, upozorio je autora i izdavača knjige da će se boriti „noktima i zubima“ i „koristiti svako pravno sredstvo na raspolaganju“ kako bi sprečio njeno objavljivanje – i to je učinio.

Sada, 25 godina nakon njegove smrti, knjiga koju Kjubrik nije želeo da bilo ko pročita, objavljuje se, sa više od pola veka zakašnjenja.

Knjiga „The Magic Eye: The Cinema of Stanley Kubrick“ autora Nila Hornika sada ima tri predgovora koji odražavaju nemilosrdnost njenog Kjubrika u pokušaju da blokira objavljivanje i kontroliše sliku o sebi.

Hornik, sada 84-godišnjak iz Londona, rekao je da su Kjubrikove pravne pretnje bile šokantne: „To smatram bolnom epizodom.“

Bio je angažovan da napiše prvu knjigu o Kjubriku od strane specijalizovanog izdavača “Tantivy Press” pre više od 50 godina. Kjubrik je prvobitno bio od pomoći, dao je kopije svojih filmova koje inače nisu bile dostupne.

Kjubrik je procenio da „neprihvatljive“ kritike čine trećinu rukopisa od 70.000 reči. Ali nikada nije precizirao šta je uzrokovalo takvo uvređenost, a Hornik je bio zbunjen jer je verovao da kritike nisu toliko obimne.

Sam Hornik kaže da kritike uopšte nisu bile toliko strašne i da je u početku bio frustriran što su Kjubrikovi advokati blokirali izlazak knjige, ali da se kasnije fokusirao na druge projekte.

A sada će knjiga konačno izaći 30. aprila i čitaoci će sami moći da procene šta je tu bilo toliko problematično.