Promo: Gvarnerijus

Kanadski violinista ruskog porekla Oleg Pohanovski oličenje je virtuoznosti i jedan od najboljih violinista današnjice.

 Održao je više od 2000 koncerata kao solista i kamerni muzičar, ovenčan je brojnim nagradama, priznanjima i pohvalama kritike. Kritičari ga često porede s legendarnim Paganinijem, hvaleći njegovo izvođenje kao „briljantno”, „fenomenalno”, „izvanredno”… Pohanovski je i pijanista, aranžer i muzički pedagog. Tokom svoje impresivne karijere aranžirao je više od 200 komada za različite instrumente, uključujući violinu i klavir.

Izuzetna posvećenost instrumentu i izvanredna tehnika sviranja donele su mu glavne nagrade na deset prestižnih međunarodnih violinskih takmičenja, poput Premio Paganini u Đenovi, Pablo Sarasate u Pamploni i Sheveningen u Holandiji. Godine 2022. osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnom takmičenju Grand Maestro i platinastu medalju na Međunarodnom muzičkom takmičenju Triniti.

Pohanovski je član klavirskog trija Borealis, sa violončelistkinjom Minom Rouz Čang i pijanistkinjom Džudit Keler Sibert. Takođe, veoma je angažovan i kao pedagog i trenutno je profesor violine na Univerzitetu Manitoba (Vinipeg, Kanada).

Nedavno je snimio novi CD pod nazivom „Homage to a Golden Age of Violin Playing“ za izdavačku kuću Sheva iz Londona.

Duboko divljenje prema muzičkim velikanima Jaši Hajfecu, Jozefu Hofmanu, Arturu Rubinštajnu, Nejtanu Milštajnu, Fricu Krajsleru i drugima, prepoznaje se u njegovom emotivnom, strastvenom stilu sviranja.

Energetično izvođenje Pohanovskog karakteriše iskonski iskrena strast prema muzici. Hitro, ozbiljno i iskreno – sve reči koje prikladno opisuju nastup Olega Pohanovskog“.

(Gvenda Nemerofski, Vinnipeg Free Press)

Pijanistkinja Natalija Mladenović je rođena u Rusiji, gde je pohađala Centralnu specijalnu mizičku školu pri konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, u klasi profesora Vladimira Bunjina i Anatolija Rjabova. Sa sedamnaest godina je primljena na Moskovski državni konzervatorijum „Čajkovski“, gde je studirala u klasama Larise Djedove, Irine Osipove i Jevgenija Malinjina. Sarađivala je mnogim dirigentima i nastupala sa istaknutim srpskim i svetskim muzičarima.

Program:

Frederic Chopin (1810-1849)  7 mazurkas for violin and piano (arr. by O. Pokhanovski):

Reinhold Glière (1875-1956) Concerto for violin and piano, op.100

Johann Sebastian Bach (1685-1750)  2 pieces: (arr. by O. Pokhanovski)

       Adagio, BWV 564

       Badinerie, BWV 1067

Richard Strauss (1864-1949)  Cecilia, op.27#2 (arr. by O. Pokhanovski)

Edvard Grieg (1843-1907) Scherzo-Impromtu, op.73#2 (arr. by Joseph Achron)

Irene Poldowski (1879-1932) Tango

Carl Goldmark (1830-1915) Aria from the Violin Concerto, op.28

Ravel (1875-1937) Danse du Rouet, M.62 (arr. by O. Pokhanovski)

Antonio Bazzini (1818-1897)  Dance of the Goblins, op.25

Održao je više od 2000 koncerata kao solista i kamerni muzičar, ovenčan je brojnim nagradama, priznanjima i pohvalama kritike.

Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.