Printscreen: Youtube / Vanna Collins


Iris Apfel, modna ikona, prepoznatljiva po svojoj ogromnoj, šarenoj, eklektičnoj garderobi, preminula je u 102. godini u svom domu na Floridi.

Njen agent, Lori Sejl, rekla je u saopštenju: “Iris Apfel bila je neverovatna. Prava je privilegija bila raditi sa njom. Nedostajaće mi njeni svakodnevni pozivi, uvek dočekani sa poznatim pitanjem: ‘Šta imaš za mene danas?’ To je svedočanstvo njene nepresušne želje za radom. Bila je vizionar u svakom smislu te reči. Videla je svet kroz jedinstvenu prizmu – jednu ukrašenu velikim, karakterističnim naočarima koje su stajale na njenom nosu. Kroz te naočare, videla je svet kao kaleidoskop boja, kao platno šara i otisaka. Njeno umetničko oko pretvaralo je ono svakodnevno u nešto izvanredno, a njena sposobnost da spoji nekonvencionalno sa elegantnim bila je ništa manje nego magična.”

Rođena u Kvinsu, Njujork, Iris je radila za Women’s Wear Daily i postala je dizajnerka enterijera 1950-ih godina prošlog veka, a zatim je vodila tekstilnu kompaniju Old World Weavers sa svojim suprugom Karlom, koji je preminuo 2015. godine. Posedovala je neverovatnu kolekciju garderobe i modnih dodataka, a 2005. godine, Muzej umetnosti Metropoliten organizovao je izložbu njene garderobe pod nazivom “Rara Avis (prava retkost): Izbori iz kolekcije Iris Apfel”. To je bila prva izložba muzeja posvećena garderobi jedne osobe.

Izložba ju je pretvorila u slavnu ličnost i bila je vodeće lice u mnogim reklamnim kampanjama. Knjiga iz 2007. godine “Rare Bird of Fashion: The Irreverent Iris Apfel” dodatno je doprinela njenoj slavi. Zanimljiv je podatak da je potpisala je ugovor sa modeling agencijom “IMG” u neverovatnoj, 97. godini.

O njoj je snimljen dokumentarni film “Iris” Alberta Majslesa 2014. godine.