Foto: Wikipedia

U četvrtak 24. aprila, u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održana prezentacija knjige eseja “O bulevarima, apartmanima i Biliju Vajlderu” na kojoj će govoriti urednik edicije Aleksandar S. Janković, selektor festivala Saša Radojević, i autori eseja Vesna Perić, Iva Leković, Milutin Petrović i Biljana Maksić. Razgovor će moderirati urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda Ivan Aranđelović.

U 20 časova istog dana, na programu je projekcija restauriranog filma “Seme zla” Bilija Vajldera iz 1934. godine. U ekskluzivnoj projekciji Vajlderovog najređeg filma i rediteljskog prvenca glumi 17-ogodišnja Danijel Darije u priči o maloletnim kradljivcima automobila.

Proizveden je u Francuskoj sa malim budžetom, scene enterijera snimane su u garaži, a ubrzane jurnjave automobila po ulicama. Vajlder se priseća da je to bilo u nekim aspektima nalik na “Do poslednjeg daha”.

Ova restauracija filma “Seme zla” zasnovana je na sigurnosnom negativu od 16 mm napravljenom od retkih originalnih materijala (koji najverovatnije više ne postoje) iz kolekcije Blackhawk Films, koji su skenirani u HD rezoluciji za ovo izdanje.

Bili Vajlder je bio reditelj i scenarista austrijskog porekla. Njegova karijera u Holivudu trajala je pet decenija i smatra se jednim od najsjajnijih i najsvestranijih filmskih stvaralaca klasičnog holivudskog filma. Dobio je sedam Oskara (21 nominacija), nagradu BAFTA, Zlatnu palmu Kanskog filmskog festivala i dve nagrade Zlatni globus.

Foto: Promo