Foto: /SE TV

Sećanje na Angelinu

Beogradska nedelja mode svih ovih godina značajnu pažnju posvećuje društveno odgovornim temama kao i negovanju kulture sećanja, ovom prilikom su te dve misije objedinjene u projektu Sećanje na Angelinu, koji je posvećen maloj Angelini Aćimović, devojčici koja je stradala u majskim događajima u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.

Angelina je bila talentovana devojčica koja je izradila brojne crteže haljina sa idejom da jednog dana postane modna dizajnerka. Njena porodica je želela da na osnovu te činjenice pokrene projekat u znak sećanja na Angelinu, njen talenat i kerativnost sa ciljem negovanja porodičnih vrednosti, kulture sećanja, promovišući adekvatan rad sa decom na otkrivanju i negovanju njihovih talenata.

Tim povodom je pokrenuta i Fondacija Angelina koja će se i u budućnosti baviti sličnim projektima – organizacijom raznovrsnih kulturnih aktivnosti, predavanja, radionica, školskih projekata, sve sa ciljem da deci i odraslima skrenu pažnju na destruktivni uticaj pojedinih sadržaja na društvenim mrežama i intenetu i da ih nauče da prepoznaju i zaštite sebe i druge.

Izložbom haljina napravljenih od strane poznatih domaćih dizajnera na osnovu Angelininih crteža, započeo je prvi deo projekta u Sava Centru 17. marta. U dogovoru sa porodicom Aćimović u okviru programa Belgrade Fashion Weeka sinoć je realizovana u Hangaru Luke Beograd druga faza projekta Fondacije Angelina, održavanjem modne revije “Angelinina haljina” na kojoj je predstavljena kolekcija pomenutih haljina za odrasle, dopunjena sličnim modelima za Angelinin uzrast od 12 – 14 godina.

U izdradi modela za reviju, po izabranim Angelininim crtežima, učestvovalo je 25 poznatih srpskih dizajnera i brendova, među kojima su – Dragana Ognjenović, Igor Todorović, Marija Tarlać, Ines Janković, Bata Spasojević, Suzana Perić, Svetlana Jaćović, Aleksandar Zabunović, Ivana Bataković, Melina Džinović, Ivana Davidović, Sofija Milošević, Stefan Đoković, Mina Krstić, Katarina Jovanović, Jelena Filipović, Sanja Perić, kao i poznati domaći modni brendovi – Mona, Afrodite Mode Collection, PS Fashion, Tiffany Production, Luna i Ninia.

/SE TV

Angelinin otac održao je potresni govor, a revija je okupila brojne poznate ličnosti među kojima su prisustvovale Anastasija Grujić, Jelena Buča, Suzana Perić, Tamara Vučić i druge.

Najavljen je i godišnji konkurs za talentovanu decu Angelininog uzrasta koja žele da se bave modnim dizajnom, a tim povodom biće organizovane i kreativne radionice koje će decu uvući u maštovit svet modnog dizajna i kreativnosti uopšte.