Home ART & CULTURE Omaž Žiki Pavloviću i Mići Popoviću uskoro na velikim platnima

Omaž Žiki Pavloviću i Mići Popoviću uskoro na velikim platnima

Režiser Nenad Pavlovića adaptira roman "Izlet" nastao iz pera čuvenog slikara, filmskog reditelja i književnika Miće Popovića

63
0
Fotografije: Todor Bokan

Nenad Pavlović je na Dunavu, a u blizini Novog Sada, lupio prvu klapu i počeo da snima “Izlet”, crno-belu filmsku priču koja govori o traganju mladog umetnika za smislom, slobodom, umetničkim izrazom, ali i pronalaženjem svog mesta u svetu koji ga okružuje.

Glavni junak Toma, koga tumači mladi glumac Stefan Vukić, odmeće se iz grada, plovi niz reku do najdalje tačke, gde se na pustom ostrvu osamljuje i stvara svoja dela od prirodnih materijala. Putujući rečnim šlepom, upoznaje galeriju živopisnih likova, od posade do putnika.

Ideja autora bila je da se kroz filmski izraz oda počast velikim epohama naše kulture – Zenitizmu u književnosti, Mediali u slikarstvu i Crnom talasu u kinematografiji, kao i autorima – Mići Popoviću i Živojinu Pavloviću. Poseban autorski, ali i lični pečat daju upravo njihovi sinovi: scenarista Jovan Popović i reditelj Nenad Pavlović.

Glumačku podelu filma čine Stefan Vukić, Jovo Maksić, Nenad Heraković, Radoslav Rale Milenković, Denis Murić, Radoje Čupić, Milena Pavlović, Milena Radulović, Milica Trifunović, Marija Opsenica, Elizabeta Đorevska, Antonio Scarpa, kao i glumački bardovi Dragan Bjelogrlić i Predrag Miki Manojlović.

Ovu jedinstvenu kinematografsku priču samostalno producira filmska kuća Digimedia, producenta Predraga Popovića. Autorski tim čine i direktorka fotografije Bojana Andrić, dramaturg Nebojša Pajkić, producent Miloš Đukelić i izvršni producent Goran Bjelogrlić.