Home ART & CULTURE Pedeseto izvođenje “Beogradske trilogije” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Pedeseto izvođenje “Beogradske trilogije” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Drama Biljane Srbljanović u režiji Ivana Vanje Alača biće izvedena jubilarni, pedeseti put 23. maja

66
0
Fotografije: Nebojša Babić

U predstavi koja je premijeru imala 24. aprila 2021. godine na Sceni Studio JDP kao diplomska predstava Ivana Vanje Alača, igraju Ognjen Nikola Radulović, Lenka Petrović, Nikolina Vujević, Đorđe Mitrović i Miloš Macura. Adaptaciju teksta napisao je Ivan Vanja Alač koji je i scenograf. Kostimografi su Srđan Perić i Aleksandra Stošić Krstović a scenski govor oblikovala je Ljiljana Mrkić Popović.

Komad “Beogradska trilogija” je diplomski rad Biljane Srbljanović, nagrađen 1996. godine tada ustanovljenom nagradom “Slobodan Selenić”. Već naredne godine prvi put je izveden, na sceni Teatra “Bojan Stupica” u režiji Gorana Markovića.

Prema rečima autorke, “Beogradska trilogija” je autobiografski tekst čitavog grada. U tri tragikomične priče, iz Praga, Sidneja i Los Anđelesa, prikazani su emigrantski – apatridski životi nekadašnjih Beograđana. Povezala ih je novogodišnja noć i jedna devojka koja je ostala u Beogradu.

Drama Biljane Srbljanović igrana je širom sveta u oko 30 različitih postavki (Nemačka, Austrija, Švajcarska, Belgija, Amerika, skandinavske zemlje…). Objavljena je u nemačkom u časopisu “Teater der cajt”. Pored nemačkog, prevedena je na engleski, francuski, arapski, italijanski, rumunski i danski.