Foto: Pexels

Na platformi eBay ljubitelji umetnosti mogu povoljno da kupe slike van Goga, Salvadora Dalija, Henrija Matisa i Kloda Monea.

Švajcarska kompanija “Art Recognition” koristi veštačku inteligenciju za pomoć kod autentifikacije umetničkih dela i kaže da su, do sada, njihovi alati označili 40 slika koje su lažne, piše Guardian. Među falsifikatima našli su se i Mone i Renoar.

Na prodaju se nudi, kako opis kaže, originalna drevna slika, ulje na platnu, francuskog impresioniste Kloda Monea, po ceni od 599 hiljada dolara.

Prema izvršnoj direktorki firme “Art Recognition”, Karini Popovici, slika je lažna. Osim Moneove slike “Šuma s potokom”, AI alat iz ove kompanije prepoznao je i Renoarovu sliku koja se prodaje po ceni od 165 hiljada dolara kao falsifikat.

Prodavac uklonio sliku

Nakon što je pročitao tekst u časopisu “Guardian”, prodavac je uklonio sliku iz svoje ponude, ali je “Šuma s potokom” i dalje na platformi eBay. U opisu se navodi “U potpunosti jamčim da je slika originalno ulje na platnu iz 1867. godine s potpisom i datumom Kloda Monea. Slika nije u izvrsnom stanju, moje je vlasništvo više od 20 godina i nemam drugih dokaza osim sebe.

Popovici od decembra 2023. godine upozorava eBay na falsifikate ali od njih ne dobija odgovor. Smatra da trebaju preuzeti odgovornost i od njih očekuje da se ne pretvaraju da ne znaju šta se događa.

Skinuto 1,3 miliona predmeta

Na eBay-u je prodają lažnih artikala zabranjena, kažu iz eBay-a za Guardian. Platforma je u 2022. godini proaktivno blokirala 88 miliona sumnjivih predmeta, a 1,3 miliona ih skinuto s platforme nakon pregleda i istraživanja.

Algoritmi švajcarske kompanije Art Recognition obučeni su da prepoznaju detalje kao što su umetnikov potez kičicom, rubovi, oblici, varijacije boja, elementi kompozicije visokog nivoa, kao što su ponavljanje motiva, pozicija predmeta, ukupne proporcije, kao i druge značajne karakteristične za umetnika kog analiziraju.

Saradnja s istoričarima umetnosti

Za Artnet, Popovici kaže da saradnja sa istoričarima umetnosti ima ključnu ulogu provere podataka koji se koriste u algoritmu, kao najpouzdaniji izvore dostupni za određenog umetnika.

“Tehnologije je transformisala sposobnost identifikovanja prevara na internetu. Ranije je bilo teško uočiti te stvari jer ne možete da umete uzorke sa slike koja se nudi na internetu. Sada, za 10 minuta možete znati”, rekla je.

Kompanija sarađuje sa univerzitetima u Liverpulu i Tilburgu. Analizirano je 500 dela u brojnim zbirkama, uključujući londonsku Nacionalnu galeriju i Nacionalni muzej u Oslu.