Home Uncategorized Snima se film o pokušaju atentata na Salmana Ruždija

Snima se film o pokušaju atentata na Salmana Ruždija

56
0

Slavni pisac Salman Ruždi biće centar novog dokumentarca Aleksa Gibnija, Oskarom nagrađenog reditelja filmova “Taxi to the Dark Side” i “Going Clear: Scientology and the Prison of Belief”.

Dokumentarac radnog naslova „Nož“ inspirisan je Ruždijevim memoarima „Nož: meditacije posle pokušaja ubistva“, (Knife: Meditations After an Attempted Murder), koji su objavljeni u aprilu.

Knjiga je prikaz života i karijere književnika, ali takođe opisuje i pokušaj atentata na njega 2022. godine i dug oporavak koji je usledio. Ruždija je 24-godišnji Amerikanac libanskog porekla Hadi Matar izbo nožem 15 puta u Njujorku. Ruždijev vrat, oko i grudi bili su teško povređeni, nakon čega se pisac srušio na sceni tokom govora koji je držao u amfiteatru.

Ruždi (76) je izgubio vid na jedno oko i jedna ruka mu je onesposobljena.

Gibnijev „Nož” će istražiti Ruždijev oporavak „u najširem smislu”, navodi se u saopštenju za štampu. Kroz lične snimke Ruždijeve supruge Rejčel Elize Grifits, koje javnost nikada nije videla, doktor će pratiti pisca, ne samo tokom njegovog fizičkog oporavka, već i oporavka njegovog duha i nade u budućnost. U „Nožu“, Ruždi piše „to je priča u kojoj se na mržnju — nož kao metaforu mržnje — odgovara i konačno prevazilazi ljubavlju“.

Da bi uhvatio piščev život, Gibni će koristiti sirove, intimne snimke, filmske isečke, odlomke iz Ruždijevih knjiga, nove intervjue i arhivske slike, koje će uključivati fetvu koju je ajatolah Homeini bacio na pisca zbog „Satanskih stihova“ 1989.

Gibni je nedavno počeo sa produkcijom filma „Nož“. Rediteljev najnoviji dokumentarac „In Restless Dreams: The Music of Paul Simon“, debitovao je na MGM+ 17. marta. U oktobru 2023. „Universal Pictures Content Group“ je stekla međunarodna prava na rediteljev predstojeći dokumentarac „Musk“ o preduzetniku i biznismenu Ilonu Masku. „HBO Documentary Films“ će objaviti „Musk“ u Severnoj Americi.