Home ART & CULTURE Stiže treća sezona serije “Branilac”

Stiže treća sezona serije “Branilac”

Ostvarenje autorke Jelene Svetličić, sa Nenadom Jezdićem i Tihomirom Stanićem u glavnim ulogama, donosi na male ekrane deset novih uzbudljivih priča o istinitim događajima, nastalih na osnovu svedočanstava čuvenih jugoslovenskih advokata

59
0
Foto: RTS

Branilac je serija sa elementima drame i trilera koja obrađuje vanvremenske tragične priče o ljudskim sudbinama i preispituje uvek aktuelna životna, pravna i filozofska pitanja. U centru pažnje je profesija advokata koja se temelji na zakletvi da ne brani počinjeno delo, već čoveka.

Osnova scenarija su istiniti događaji opisani u knjigama advokata Olivera Injca Velike advokatske odbrane i Filote File, kao i arhivski predmeti Veljka Guberine.

  • Veljko Guberina je izuzetno specifičan bio, poseban, drugačiji. Darovit govornik, poseban temperament je imao, kako celokupnog habitusa, tako i misaoni temperament. Kitnjasto je govorio, menjao je dinamiku, imao je nešto što bi se moglo smesti u neki glumački javni nastup – kaže glumac Nenad Jezdić.

U trećoj sezoni ulogu advokata Branislava Tapuškovića, koji je prisustvovao snimanju, tumačiće Nebojša Milovanović, a u jednoj od epizodnih uloga naći će se i makedonska glumica Verica Nedeska sa karijerom građenom između Skoplja i Praga.

  • Za razliku od prve dve sezone gde sam igrao optužene, u ovoj sezoni igram branioca, advokata, gospodina Branislava Tapuškovića. To je jedan od njegovih najpoznatijih slučajeva i najdužih. On je branio na smrt osuđenog Vučka Manojlovića i to je trajalo, čovek koji je očekivao 18 godina da se izvrši nad njim smrtna kazna – rekao je glumac Nebojša Milovanović.

Novih deset epizoda o slučajevima koji su potresali javnost u Jugoslaviji 70-ih i 80-ih godina biće emitovano na Prvom programu RTS-a od oktobra.