Home ART & CULTURE “Suton” u novom ruhu u Jugoslovenskoj kinoteci

“Suton” u novom ruhu u Jugoslovenskoj kinoteci

Premijera digitalno restaurisanog filma, u kojem je glavnu ulogu ostvario oskarovac Karl Malden, održaće se 11. aprila u 19 sati u Sali Makavejev

38
0
Foto: A1 Kinoteka

Ostvarenje proslavljenog režisera Gorana Paskaljevića donosi priču o Marku Sekuloviću, koji se nakon dve decenije rada u Americi i penzionisanja vraća u rodnu Istru da bi vodio računa o dvoje unučadi dok su im roditelji na radu u inostranstvu. Zaplet počinje kada primi pismo od sina u kojem mu javlja da se razvodi i da nema nameru da se vraća kući. Marko surovu istinu krije od unuka, uveren da nadanja i snovi pomažu da se živi.

Film je snimljen 1982. godine u produkciji Centar filma. Pored režije, Paskaljević potpisuje i scenario sa srpskim piscem i scenaristom Filipom Davidom. Glavni producent je Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Den Tana.

Pored Karla Maldena, američkog glumca srpskog porekla (Mladen Sekulović), u ostalim ulogama su Petar Božović, Pavle Vuisić, Stole Aranđelović, Dragan Maksimović, Bora Todorović, kao i američka glumačka ekipa Džodi Tilen, Demijen Neš i Mia Rot.

“Suton” je još jedno od mnogobrojnih filmskih klasika koji su digitalno restaurisani u okviru projekta A1 Kinoteka u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke.