Printscreen/glasamerike

Uz zvuke pesme “Pitao sam malog puža” otvorena je izložba posvećena životu i delu Šabana Bajramovića u najpoznatijem svetskom džez muzeju u Nju Orleansu. Postavka je nazvana “Od siromaha do kralja romske muzike”, a trajaće minimum šest meseci u organizaciji tamošnjeg muzeja i “Nišvil” muzičkog festivala.

Posetiocima je predstavljen razvoj muzičke karijere poznatog umetnika, izvori inspiracije za više od 700 pesama i Bajramovićevi lični predmeti: ploče, posteri sa koncerata, dokumentarni film o njegovom životu, kao i njegova originalna statua koju “Nišvil” džez festival tradicionalno dodeljuje izvođačima za najbolju kombinaciju džeza sa drugim pravcima.

Posetioci imaju mogućnost da poslušaju nekoliko pesama poznatog autora koristeći QR kodove na svojim mobilnim telefonima.


Šaban Bajramović bio je niški umetnik romskog porekla. Snimio je dvadeset albuma i gotovo pedeset singlova. Glumio je u filmovima “Nedeljni ručak” Milana Jelića i “Anđeo čuvar” Gorana Paskaljevića, “Gypsy Magic” Stoleta Popova i “Crna mačka, beli mačor” Emira Kusturice. Više od dvadeset godina predvodio je sastav “Crna mamba”.

Preminuo je 2008. u Nišu u 73. godini.