Home MUSIC Veštačka inteligencija na country top listi

Veštačka inteligencija na country top listi

67
0
Foto: Youtube printscreen

Američka kantri zvezda Rendi Trevis objavio je pesmu “Where That Came From” sa AI glasovnim klonom koja ga je dovela na Billboard Country Airplay listu.

Trevis je bio popularni izvođač kantri muzike 80-ih i 90-ih godina, a tokom karijere osvojio je i nekoliko Gremi nagrada.

Otkako je 2013. pretrpeo gotovo smrtonosni moždani koji mu je otežao govor, Trevis nije radio novu muziku, ali je, njegov dugogodišnji producent Kajl Lening upotrebio je AI tehnologiju kako bi decenijama stare tekstove koje je izvorno izvodio kantri pevač Džejms Dipre prekrio zvukom Trevisovog vokala.

Lening je govorio i o procesu stvaranja pesme, drugi pevač je snimio numeru u onome što je poznato kao „demo“, a zatim je sistem veštačke inteligencije analizirao pesmu i primenio Travisov glas na nju.

Trevis je tako postao jedan od prvih izvođača koji je odobrio korišćenje svog glasa za komercijalno objavljenu AI pesmu. Numera je debitovala na Country Airplay listi – koja isključivo meri radijsku reprodukciju, ne streaming ili prodaju – na 45. mestu, s oko 3,3 milijuna emitovanja u prvoj nedelji.