Home ART & CULTURE (VIDEO) Besplatna projekcija filma “Suton” u Jugoslovenskoj kinoteci

(VIDEO) Besplatna projekcija filma “Suton” u Jugoslovenskoj kinoteci

Još jedan domaći klasik restauriran u okviru projekta "A1 Kinoteka"!

56
0
Foto: A1 Kinoteka

Film “Suton” iz 1982. godine, režisera Gorana Paskaljevića, nakon što je digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka, biće besplatno prikazan za publiku u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici, 25. aprila u dva termina – u 18 sati i 20 sati i 30 minuta, kada je za sve zainteresovane koji nisu u mogućnosti da prisustvuju bioskopskim projekcijama, obezbeđen prenos uživo na Facebook stranicama kompanije A1 Srbija i Jugoslovenske.

Podsetimo, Goran Paskaljević zajedno sa Filipom Davidom potpisuju scenario koji donosi priču o čoveku, Marku Sekuloviću, koji se nakon 20 godina rada u Americi vraća u rodni kraj, u Istru, da bi vodio računa o dvoje unučadi dok su im roditelji na radu u inostranstvu.

Zaplet počinje kada deda primi pismo od sina u kom mu javlja o razvodu i nameri da se više ne vraća kući. Tu surovu istinu on krije od unuka, uveren da nadanja i snovi pomažu da se živi.

U ovom filmskom ostvarenju, snimljenom u američko-srpskoj produkciji, glavnu ulogu tumači oskarovac Karl Malden, američki glumac srpskog porekla (Mladen Sekulović), čiji se legat nalazi u Jugoslovenskoj kinoteci i kome je ispred ovog zdanja podignut spomenik.

Ostale uloge tumače Petar Božović, Pavle Vuisić, Stole Aranđelović, Dragan Maksimović, Bora Todorović, kao i američka glumačka ekipa Džodi Tilen, Demijen Neš i Mia Rot.

“Suton” je 32. film koji je digitalno restaurisan, u Arhivu Jugoslovenske kinoteke, Odeljenju za digitalizaciju i restauraciju, zahvaljujući saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanija A1 Srbija, u okviru projekta A1 Kinoteka.

Povodom restauracije ostvarenja Gorana Paskaljevića, ekipa A1 Kinoteke razgovarala je sa koscenaristima Filipom Davidom i Dan Tanom. Pogledajte video!